Helyi közélet

2013.12.10. 07:58

Leszokni szívás/Társadalmi bélyeg lett

Debrecen - A legtöbben akkor hagyják abba, amikor már betegek.

Debrecen - A legtöbben akkor hagyják abba, amikor már betegek.

Naponta 20–30–szor kell megküzdenie magával annak, aki le akar szokni a cigiről, ez az egyik legnagyobb nehézség a folyamatban – vélekedik Kuritárné dr. Szabó Ildikó. A Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézet Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének vezetője kérdésünkre kifejtette: míg az alkoholfüggők többnyire este vagy hétvégén isznak és a drogosok egy része is csak bulik alkalmával fogyaszt szert, addig a dohányosok ébredéskor, evés után, baráti beszélgetéshez, stresszes helyzetben, munka közé ékelt pihenésként nyomban egy szál cigaretta után nyúlnak és ezzel hétköznapi cselekedetekhez kötik a rossz szokást. A mindennapos történésekkel találkozva mindannyiszor nemet kell mondani a füstölgésre. A rövidtávú örömforrásról azonban nem könnyű lemondani a jövőben esetlegesen bekövetkező egészségromlás elkerülése érdekében, annak ellenére sem, hogy mindenki tudatában van a károsító hatásoknak. A „függetlenség napjára” ezért tudatosan fel kell készülni – tanácsolja a szakember.

– Tudnunk kell mit teszünk, ha ránk tör a sóvárgás, mivel foglaljuk le a kezünket vagy mivel jutalmazzuk magunkat, ha teljesítettük a napot. Ezekre a problémákra ad útmutatót a tudományos módszerekre épülő weboldal, a leteszemacigit.hu, amit egy budapesti pszichológus állított össze – ajánlotta Kuritárné dr. Szabó Ildikó, aki szerint jó, ha elmondjuk a környezetünkben élőknek min ügyködünk és kérjük legyenek elnézőbbek, ha feszültek vagyunk.

A szakpszichológus szerint eddig a legtöbben akkor döntöttek a függőségi viszony megszüntetése mellett, amikor valamilyen ezzel összefüggő betegség jeleit fedezték fel magukon. Ma azonban sokan az áremelkedés miatt kényszerültek letenni a cigit, amelyre rásegített az utóbbi egy év társadalmi stigmatizációja.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában