Helyi közélet

2013.12.21. 12:04

Kitüntetés Dr. Csernátony Zoltánnak

Debrecen - Szakmai munkája elismeréseként Gábor Dénes-díjat vehetett át a Parlamentben december 19-én Dr. Csernátony Zoltán egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Ortopédiai Klinika igazgatója.

Debrecen - Szakmai munkája elismeréseként Gábor Dénes-díjat vehetett át a Parlamentben december 19-én Dr. Csernátony Zoltán egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Ortopédiai Klinika igazgatója.

A Gábor Dénes-díjat azok a szakemberek kaphatják, akik kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak, jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre, emellett tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez, valamint személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

Dr. Csernátony Zoltán több mint két évtizede folytat kiemelkedő színvonalú tudományos tevékenységet. Kutató-fejlesztő munkája döntően a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján általa alapított Biomechanikai Laboratóriumhoz kötődik.

Az utóbbi évek legjelentősebb eredményei közé tartozik egy új, a gerinc hátsó feltárásból végzett korrekciójára és rögzítésére alkalmas implantátum (CAB) kifejlesztése és bevezetése a klinikumban, amely a gerincferdülés, illetve egyéb gerincdeformitások, bizonyos tumoros esetek és traumák ellátására is alkalmas. Egy új elven működő gerincsebészeti műtőasztal, egy különleges térdtornáztató készülék kifejlesztése és klinikai bevezetése, egy új koncepción alapuló reoperációs moduláris csípőízületi vápa tervezése és klinikai bevezetése ugyancsak az ő munkáját dicsérik. Új eljárást és eszközöket fejlesztett ki a csípőízület elülső feltárásból végzett minimál invazív protetizálásához, valamint új műtéti technikát dolgozott ki a diszpláziás csípőízületi vápa csontdefektusának pótlására. Nevéhez fűződik az alsóvégtagi tehermentesítést betanító és kontrolláló, cipőbe építhető segédeszköz, az Angel Heel alapkoncepciójának kidolgozása, valamint egy önpozícionáló műtőlámpa kifejlesztése és prototípusának megépítése is.

Az említett eszközök, berendezések egyszerűsítenek és hatékonyabbá tesznek bizonyos műtéti technikákat, nagyban segítik a műtétek kivitelezését illetve a posztoperatív rehabilitációt, melynek révén végeredményben a betegek hamarabb visszatérhetnek az aktív életbe.

Az 1989-ben alapított elismerést minden évben a Novofer Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma ítéli oda.

DE OEC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában