Helyi közélet

2013.12.09. 07:34

Jegyzet: Mese sajttal

<em>A sajtot osztó róka meséje jut eszembe a bankok és a készpénz körül zajló eseményekről. A népkölteményben két medvebocs talált egy nagy sajtot és veszekedni kezdtek az elosztásán. </em><strong>Horváth Borbála jegyzete<em>.</em></strong>

A sajtot osztó róka meséje jut eszembe a bankok és a készpénz körül zajló eseményekről. A népkölteményben két medvebocs talált egy nagy sajtot és veszekedni kezdtek az elosztásán. Horváth Borbála jegyzete. A róka segítségét kínálta és kettétörte a sajtot, amelynek nagyobb feléből lerágott egy keveset. Akkor a másik fél tűnt nagyobbnak, s abból is evett, ezt egészen addig folytatta, míg jól nem lakott. A maradék aztán a medvéké lett. Hiába a népmesékben őstudás van.

A saját megkeresett pénzünkből lecsíp egy kicsit az állam – a mi jólétünk fenntartására lsd.: utak, egészségügy, közoktatás, közbiztonság – aztán a bankok dézsmálják meg, mert használják illetve, őrzik a „sajtunkat". Ettől aztán mindenki meg akar minket védeni. A Fidesz egyenesen megdöbben, az MSZP szerint álságos a kormánypárt megdöbbenése, s a Jobbik sem véli többnek gyenge magyarázkodásnál. Hogy tudja mindenki mit tenne, ha róka volna, csak a tehetetlen, buta bocsok nem nem változnak, a sajt bezzeg fogy. S akarva akaratlan felbukik a tudatban egy másik rókás mese is, abban Kosztolányi így fordítja La Fontaine szavait: „A hízelgő, akármi fajta, azokból él, akiknek hízeleg."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában