Helyi közélet

2013.11.04. 16:23

Küldjön hírt! - Az érem másik oldala

Debrecen - Ezúton szeretnék válaszolni egy másik tisztelt olvasó írására, miszerint a biciklisek jelentős hányada minden udvariasság nélkül teker a járdákon, utakon. Sok hasonló megszólás érte már a kerékpárosokat, de még senki sem vette őket védelmükbe. Most élnék ezzel a lehetőséggel.

Debrecen - Ezúton szeretnék válaszolni egy másik tisztelt olvasó írására, miszerint a biciklisek jelentős hányada minden udvariasság nélkül teker a járdákon, utakon. Sok hasonló megszólás érte már a kerékpárosokat, de még senki sem vette őket védelmükbe. Most élnék ezzel a lehetőséggel.

Gyakran járok biciklivel én is. Többször szembesültem már azzal, amikor lekiabálnak a járdáról szó szerint, vagy az úton addig nyomják egyes autósok a dudát, míg félre nem rántom a kormányt, és le nem húzódok gyakorlatilag a szegélyre. Azonban még senki sem vette észre, milyen atrocitások érik a bicikliseket.

Példának okáért említek három bicikliutat is, amely annak ellenére, hogy a biciklisek közlekedését szolgálná, lényegében nagyon sok akadályba ütköznek, hogy igénybe vehessék azt. Elsőként említeném a Tesco-val szemben a Kishegyesi úton végig futó bicikliutat, melyen pont a bevásárlóközponttal szemben található egy buszmegálló. Az ott várakozó emberek legtöbbször nem a buszmegállóban szeretnek várakozni, hanem közvetlenül a bicikliút kellős közepén, talán mert itt sokkal tágasabb a tér, mint a megállóban, nem tudom.

Másodikként említeném a Hatvan utcán húzódó bicikliutat, amely az úthoz közel húzódó házak miatt egy jó 100 méteres szakaszon egybefolyik a gyalogos forgalomra kijelölt járdával. Hivatalosan mind a két félnek joga van ott közlekedni, ennek ellenére a gyalogosok legtöbbször teljesen birtokba veszik ezt a szakaszt, és felemelik a hangjukat, ha a biciklisek is szeretnének élni a jogukkal. Ugyanezen bicikliút folytatása a Bethlen utcai kereszteződés túloldalán a Nagytemplomhoz tartva már két részre szakad, belül az épület tövében húzódik a járda, kívül a parkoló mentén pedig a bicikliút. Itt is szintén előszeretettel használják a gyalogosok a saját közlekedésükre a bicikliutat, bár ennek okát sem tudom pontosan, mivel a járda legalább kétszer szélesebb, mint a fent említett bicikliút. A közlekedés itt is igen nehézkes így.

A harmadik igen problémás bicikliút pedig a Sámsoni út. Talán ez a legrosszabb a három példa közül. A bicikliutat kereszteződések szelik ketté, a kis utcákból kihajtó legtöbb járművezetőnek még csak esze ágában sincs fékezni a bicikliúthoz érve, nemhogy megállni, és elsőbbséget adni a bicikliseknek. A belül található keskeny járda a gyalogosokat szintén nem elégíti ki: a párok kézen fogva andalognak a biciklisek számára fent tartott út közepén. Amikor a biciklis melléjük ér, és megpróbál tovább haladni, az ő felmenőit kezdik szidni, hogy mégis milyen alapon kellett a gyalogosoknak lelépni a szilárd aszfaltról a porba. Ezen szakaszon további probléma még, hogy az autóvezetők előszeretettel használják parkolónak a bicikliutat, és sok helyen keresztbe is elállják, ha éppen úgy tartja kedvük.

Általános probléma minden bicikliúton, hogy a babakocsinak is simább ez a terep, nem akarom ezzel a kismamákat bántani, de a legjobb módja a közlekedésnek nyilván nem az, hogy a babakocsit középen tolom, és nem figyelek a körülöttem lévőkre. Vagy akár a hasonló hozzáállással körültekintés nélkül a bicikliútra tévedő emberek, akik parkoló kocsikból ugranak ki az ajtót kicsapva, vagy a közelben lévő házakból, vagy járdákról áttérnek a bicikliútra.

Remélem, mindenki látja, ha ezen bejegyzést olvassa, hogy a biciklisek igen kiszolgáltatott helyzetben vannak. Elismerem, előfordul jó pár olyan biciklista társam, aki fittyet hány a körülötte lévő emberekre, és ész nélkül közlekedik, viszont be kell ismerni, a másik félnél is akad szép számban ilyen ember.

Szabó Gábor

Debrecen


Debrecen – Sajnos, a kerékpárosok közlekedési morálja a tavalyi év óta semmit sem javult, sőt, a biciklizők növekvő számával fokozódnak a problémák is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában