Helyi közélet

2013.10.24. 18:50

Koldulni csak némán szabad

Debrecen - Tőzsér Gyula szerint nincs visszatartó ereje a pénzbüntetésnek.

Debrecen - Tőzsér Gyula szerint nincs visszatartó ereje a pénzbüntetésnek.

Némán ülve szabad; közúti forgalomban, gyermek társaságában vagy a járókelőket leszólítva viszont nem. Röviden így összegezhetők a koldulásra vonatkozó szabályok. 2012 óta az ülve történő néma koldulás nem ütközik jogszabályokba.

– Átlagosan 10 ezer forint jön össze egy nap alatt – mondja az egyik koldus, aki már húsz éve kéreget a cívisvárosban. – 10-kor jövök ki, és akár éjfélig is kéregetek. A pénzt ennivalóra költöm – magyarázza a férfi, aki állítja: az egész bevételt megtartja, nem kell leszámolni azzal senkinek sem.

– Nyolc-tíz fő koldul rendszeresen szabályellenesen – közölte érdeklődésünkre a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályvezetője, aki hozzátette: hatástalanok velük szemben, mivel rendszerint visszatérnek.

Tőzsér Gyula közölte: először figyelmeztetnek. Ha ez hatástalan, akkor élnek a helyszíni bírság eszközével, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A szakember viszont nem tartja jó megoldásnak a pénzbüntetést, mivel nincs visszatartó ereje, de mint mondja, a törvényben előírt kötelezettségeknek mindenkinek eleget kell tennie.

HBN

További részleteket a Napló pénteki számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában