Helyi közélet

2013.10.03. 13:24

Készül a világ legnagyobb képeslapja

Debrecen - A festésbe a debreceni reumatoid artritiszes betegek is bekapcsolódtak.

Debrecen - A festésbe a debreceni reumatoid artritiszes betegek is bekapcsolódtak.

A mai napon, azaz október 3-án Debrecenbe érkezett annak az óriás, Guinness-rekord várományos képeslapnak az ötödik darabja, melyet reumatoid artritiszes (RA) betegek festenek országszerte. A közösségi festésnek a Debreceni Egyetem Orvos -és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszéke adott otthont. Az eseményen a betegek és a kórház dolgozói mellett Hien is részt vett, együtt festették meg a Róth Anikó grafikusművész által tervezett képeslapot. A 60 négyzetméteres festmény darabjai október 12-én, az Artritisz Világnapján állnak össze egy egésszé, melyet a Guinness rekordok bírájának szakmai hitelesítése után postáznak egy olyan városba, ahol példaértékű lehet a magyarországi összefogás.

A kampány célja, hogy a magyar társadalom reálisabb képet kapjon a betegségről, melyben ma Magyarországon mintegy 80-90 ezren szenvednek. A reumatoid artritisz a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, amely gyermekeket, fiatalokat és időseket is érint.

A kampány szeretné a közös művészeti alkotás élményével közelebb hozni egymáshoz a reumatoid artritisszel (RA), vagyis sokízületi gyulladással kezelt betegeket, orvosaikat, a támogató nővéreket és minden érintettet, vagy érdeklődőt.

Az egyesület arra számít, hogy a műhelymunka során olyan párbeszéd alakul ki a résztvevők között, amely segíti a nehezebben megfogalmazható érzések és gondolatok felszínre kerülését, egymás mélyebb megértését.

A közösségi festés debreceni rendezvényén a Debreceni Egyetem Orvos -és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszékének dolgozói, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, tanszékvezető, Domján Andrea tanszéki vezető ápoló, Marcsik Ákos gyógytornász és Burainé Győri Anikó az Arthritisz Alapítvány elnöke mutatta be röviden a betegséget és kezelési lehetőségeit. A közös festésbe bekapcsolódott Hien énekesnő is, aki együtt festette a képeslaprészletet a betegekkel.

Az RA-betegek által festett óriási képeslap a Guinness rekordok elvárásai szerint készül. A képeslap elején város, ember vagy épület szerepel, kereskedelmi forgalomba is fog kerülni, s hátoldalán üdvözlés és bélyeg is helyet kap majd. Sőt ugyanúgy postára kell majd adni, mint bármely más üdvözlőkártyát.

A sorozat következő, utolsó vidéki állomása: Szeged lesz. Az óriás képeslapot október 12-én, az Artritisz Világnapján, a RAgadj ecsetet! kampány záróeseményén leplezik le a budapesti Millenáris Parkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában