Helyi közélet

2013.10.29. 14:06

Felmentették a volt polgármestert

Debrecen - A Debreceni Törvényszék szerint nem érte kár Balmazújváros önkormányzatát.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék szerint nem érte kár Balmazújváros önkormányzatát.

Bűncselekmény hiányában felmentették Balmazújváros egykori polgármesterét, G. Istvánt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól első fokon. A Debreceni Törvényszéken hozott ítélet szerint ugyancsak felmentették a volt aljegyzőt, R. Istvánt, valamint L. Istvánt, aki a város többségi tulajdonában álló Balmazenergia Kft. ügyvezetője volt.

Az indoklás szerint nem volt megállapítható vagyoni hátrány okozása, mint ahogyan a szándékosság, a gondatlanság, a kötelességszegés, a hatáskör túllépése, és az sem, hogy a vádlottak a képviselő-testület felhatalmazása nélkül jártak volna el. G. István egyébként nem volt ott az ítélethirdetéskor.

Elfogyott a pénz

G. István polgármestersége második ciklusának (2002-2006) legnagyobb volumenű fejlesztése a település több mint 3,5 milliárd forint értékű szennyvízhálózatának kiépítése volt. Erre az önkormányzat egy budapesti székhelyű céggel szerződött, amely a beruházásban érintett úthálózat helyreállítását is vállalta. A kontraktus azonban erre konkrét adatokat, költségeket nem tartalmazott.

A fővállalkozó az útépítésre a Balmazenergia Kft.-vel mint alvállalkozóval szerződött. Az esős időjárás és a vártnál jobban tönkretett utcák helyreállítására azonban nem volt elég az erre szánt 338 millió forint, ezért – az ügyészség szerint – a volt polgármester és az aljegyző különböző pénzeket csoportosított át, amire nem kaptak felhatalmazást a képviselő-testülettől. A pluszban elköltött 67 millió forinttal pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak a városnak.

Az ügyész fellebbezett

A bíróság által bekért dokumentumok szerint az utak helyreállítására vonatkozó költségvetést végül 59 millió forinttal kellett kipótolni. Két utca burkolata a lakosok hozzájárulásával épült meg, az útpadkázás 18 millió forintba került, így 37 millió forintra apadt a különbözet. A következő ciklus önkormányzata viszont úgy állapodott meg a fővállalkozóval, hogy a cég elengedi ezt az összeget. A városnak tehát kára nem keletkezett.

A többletmunkálatok finanszírozására egyébként azért mert kötelezettséget vállalni az önkormányzat, mert a Vízmű Zrt-től 300 millió forintot ítélt meg a bíróság a település számára. Igaz, ez az összeg végül csak 2011-2012-ben folyt be Balmazújváros költségvetésébe.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. A vádlottak és védőik tudomásul vették. Az ügyész viszont bűnösség megállapítása, büntetés kiszabása és megalapozatlanság miatt fellebbezett.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában