Helyi közélet

2013.10.09. 14:17

A dzsipeket is megáldják

Kijev - Templomról templomra „száll” az ige és a turista is.

Kijev - Templomról templomra „száll” az ige és a turista is.

Vonattal egy napra, repülővel azonban csak két órányira van az ukrán főváros, Kijev, mely számtalan látnivalóval kecsegtet, s korántsem elmaradott vagy koszos, mint ahogy sokan tévesen gondolják. Sőt, az elmúlt években dollármilliókat költöttek épületeik felújítására, infrastruktúrájuk fejlesztésére. A legtöbb pénzt természetesen az ortodox egyház templomaira, kolostoraira fordították. Az ukránok köztudott vallásossága ugyanis nem tévhit.

Nem tévhit

Vasárnaponként zsúfolásig megtelnek az egyházi intézmények, turistáknak érdemes ilyenkor más látnivalóval beérni, bár az tény, hogy a tömjénterhes levegő, s az áhítatban befelé forduló hívek látványa páratlan. Fényképezni azonban ilyenkor nem illik! Sőt, alapvetően tilos a templomokban fotózni, ezért az ott látottakat csak agyunkban raktározhatjuk.

Kívülről azonban érdemes megörökíteni is az „aranyos” kupolákat és színes épületeket. S akkor sem kell meglepődni, ha a pap épp egy dzsipet áld meg. Ez ott ugyanis természetes. Egy ilyen ceremóniának mi is szemtanúi lehettünk. A Dnyeper partján lévő apró, különleges alakú templom előtt álló fekete autó kitárt ajtókkal „fogadta” a szentelt vizet, s az áldó szavakat. Tulajdonosa pedig abban a hitben hagyhatta el a partot, hogy nem érheti baj.

Leomlott, újraépítették

De a Dnyeper-parti kis templom – ezt leszámítva – bizony eltörpül Kijev egyházi épületei mellett, melyek közül többet még a XI-XII. században kezdtek építeni. A Szent Mihály-székesegyház például 1088-ra készült el, ám három évszázad alatt annyira alámosta a város folyója az épületet, hogy az leomlott, megmaradt részét végül egy új építménnyel az 1700-as években készült, s ma is csodálatos látványt nyújtó székesegyház őrzi jellegzetes égszínkék falaival, s az elmaradhatatlan aranykupolával. A Szent Szófia-kolostorról és híres harangtornyáról már megemlékeztünk a Napló egy korábbi cikkében, így a sort a város egyik fő nevezetességével érdemes folytatni.

Van egy monda…

A Pecserszkaja Lavra – a helyiek csak Lavranak hívják –, azaz a híres kijevi Barlangkolostor mindenki számára „kötelező” látnivaló. Az 1051-ben alapított kolostor két dombon helyezkedik el, s számos épületből áll. A felső részen elhelyezkedő kolostorfal, a Kusnyik-bástya, a Csaszovaja-bástya, a Szentháromság-templom, a Kincsmúzeum és a Könyvnyomtatás múzeuma látogatható, az alsó viszont a szigorú szabályok szerint élő ortodox egyház szerzeteseinek és papjainak lak- és munkahelye.

A kijevi templomtúrából kihagyhatatlan a Szent András-templom kecses, ékszerdobozszerű épülete. Az András-hegyen magasodó, nagy becsben tartott műemlék különlegessége, hogy nincs benne harang. A monda szerint azért, mert a helyén – még a korábbi templomok alatt – találtak egy forrást, s ha megkondítanák a harangot, akkor az újra felbuzogna és elárasztaná a várost.

HBN–Fabók Ágnes

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában