Helyi közélet

2013.09.11. 10:30

Rengeteg cég szűnik meg

Budapest - A megszűnések mellett továbbra is viszonylag magas a cégalapítások száma.

Budapest - A megszűnések mellett továbbra is viszonylag magas a cégalapítások száma.

Továbbra is rekordközeli a megszűnő cégek száma, az elmúlt három hónapban 9211 céget töröltek Magyarországon - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Az Opten szakértői szerint szeptemberben tetőzhet a csődtörlési hullám, de alapjában véve csökkenő trend kezd kibontakozni a megszűnések számában.

Csendesedik

A korábbi cégbezárási hullám lecsendesülését valószínűsíti, hogy az utóbbi időben jelentősen visszaesett azoknak az új cégbírósági eljárásoknak a száma, amelyek cégtörléssel szoktak végződni - idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját. Az adatok szerint az elmúlt három hónapban 8123 olyan cégbírósági eljárás kezdődött meg, amely feltehetően megszűnéssel zárul, ebből a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 2500 volt, a kényszertörléseké pedig 3000. Tavaly nyáron három hónap alatt még 13 400 ilyen eljárás indult, amiből 6000 volt felszámolás, 3800 végelszámolás és 1600 az akkor még friss jogintézménynek számító kényszertörlés - mutat rá a közlemény.

Jönnek az újak

Továbbra is viszonylag magas a cégalapítások száma: míg 2012 nyarán összesen 7200 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, idén 8434-et, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg. Az Opten szerint a magas cégalapítási arány nagymértékben a dohánykereskedelemmel kapcsolatos szabályozásnak köszönhető, ennek hatását leszámítva inkább folyamatosan stabilizálódó cégstruktúra rajzolódik ki, csökkenő alapítási és tetőző törlési számokkal. Ezt a trendet jelentősen megbolygathatja majd a korlátolt felelősségű társaságok megemelt törzstőkéjére vonatkozó szabályozás 2014. március 15-étől. Azt viszont továbbra sem tudni, hogy mindez pontosan hogyan érinti majd a jelenleg is működő vállalkozásokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában