Helyi közélet

2013.09.23. 09:19

A katonazene ünnepe

Debrecen, Hódmezővásárhely - Hetedik alkalommal rendezték meg a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivált Hódmezővásárhelyen.

Debrecen, Hódmezővásárhely - Hetedik alkalommal rendezték meg a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivált Hódmezővásárhelyen.

A Magyar Honvédség katonazenekarai fellépéseikkel fontos szerepet töltenek be a katonai hivatás népszerűsítésében, a honvédség és társadalom kapcsolatának erősítésében. A fesztiválok remek alkalmat kínálnak, hogy a helyőrségi zenekarok számot adjanak felkészültségükről, megmutathassák a közönségnek széles repertoárjukat.

Hódmezővásárhelyen három, a debreceni, a szolnoki és a házigazda helyőrségi zenekar szórakoztatta a közönséget a Kossuth téren.

Köszöntő beszédében Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere felidézte az első, hét évvel ezelőtti fesztivált, amely azóta egy komoly hagyományokkal rendelkező, magas színvonalú eseménnyé nőtte ki magát. „Minden évben egy délután a katonazenészeké. Ennek mi örülhetünk a legjobban.” Mint mondta, a katonazenekarok komoly kulturális értéket közvetítenek, a város rendezvények rendszeres szereplői, elválaszthatatlan részesei.

A fesztivált Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nyitotta meg. Köszönetet mondott a város vezetésének és Hódmezővásárhely polgárainak, hogy befogadták a katonazenekari fesztivált az évek során. Kiemelte továbbá, hogy a katonazenészek egyszerre tesznek eleget mindkét hivatásnak: „Kiváló zenészekről van szó. Nem csak egyenruhát viselnek, szívükben-lelkükben igazi katonák.” Példaként megemlítette a júniusi dunai árvízi védekezést, amelyből a katonazenekarok tagjai is kivették a részüket.

A Szent István év tiszteletére az összevont zenekari koncert első darabja Seregi Artúr műve, a Szent István induló volt. Olyan ismert dallamok csendültek fel ez után, mint Johannes Brahms IV. magyar tánca vagy a cirkuszok világából mindenkinek ismerős – eredetileg katonai induló – Gladiátorok bevonulása, Julius Fucik szerzeménye.

A fesztiválok elengedhetetlen eleme a zenekarok szakalaki bemutatója: a gyepshow-k aratták a legnagyobb sikert. A zenészeket körülvevő mazsorett táncosok, zászlóforgatók tették igazán színessé a műsort. A szolnoki Légierő Zenekar egy igazán szórakoztató produkciót hozott a vásárhelyi nézőközönségek: a zenészek bemutatták balett- és ír sztepp tánctudásukat is.

Ezt követően ismét összevont zenekari koncertet hallhatott a közönség. Közel száz katonazenész szólaltatta meg az ABBA zenekar legismertebb slágereiből összeállított egyveleget. A svéd muzsikosok sora a Europe Final Countdown örökzöld dalával folytatódott. Ellington Caravan című jazz dalát követően, keretet adva a fesztiválnak, Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájának ismert dallamai zárták a fesztivált.

- Budai Anna -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában