Helyi közélet

2013.08.26. 10:03

Akár hitelt is felvennének

Hajdú-Bihar - A legtöbb polgármester arról álmodik, hogy az utolsó fillérig megszabadulhat a települése az adósságtól.

Hajdú-Bihar - A legtöbb polgármester arról álmodik, hogy az utolsó fillérig megszabadulhat a települése az adósságtól.

Megyénk érintett települései többnyire már egyeztettek a hitelező bankokkal arról, hogy milyen feltételekkel szabadulhatnának a még meglévő adósságuktól, de olyan pénzintézetről egyelőre nem tudni, amelyik vállalná, hogy az önkormányzati adósság állami átvállalása érdekében a tartozás hét százalékát a központi költségvetésbe befizeti.

Komoly döntés előtt

A berettyóújfalui testület jövő héten tárgyal arról, hogy (miután a bank erre nem hajlandó) kifizesse-e a hét százalékot jelentő 78 millió forintot cserébe azért, hogy a város megszabaduljon a még mindig milliárdos adósságától.Muraközi István polgármester szerint igenlő döntés esetén szóba jöhetne erre a célra hosszú lejáratú hitel felvétele, vagy (ha erre nincs mód) akár ingatlaneladásból is elő lehetne teremteni fedezetet.

- Ha megszabadulnánk a teljes adósságtól, az azt jelentené, hogy több pénzünk maradna a kötelező, például a szociális feladatainkra - mondta a városvezető.

Komádinak 2,2 millió svájci frank volt az adóssága, amit annak idején a szennyvízberuházásra vettek fel. Ennek első körben a hetven százalékát vállalta át az állam, de 700 ezer franknyi tartozás megmaradt. Tóth Ferenc polgármester elmondta, hogy a bank tájékozódik, és azt követően egyeztetnek majd, hogy vállalja-e a hét százaléknak megfelelő mintegy 15 millió forint befizetését a központi költségvetésbe.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik