Helyi közélet

2013.08.06. 08:46

Nézőpont: Saját utas

<em>Becsüljük meg nagyon a Nagyerdei Stadion-rekonstrukció kivitelezőit, akik hónapról hónapra az ütemezésnek megfelelően haladnak. Jó látni, ahogy a romok helyén fokozatosan kinő egy impozáns, szemet gyönyörködtető aréna. De, miért is kell ezen annyira fennakadni? Nem ez lenne a természetes? Sajnos, nálunk nem.</em> <strong>Égerházi Péter jegyzete</strong>.

Becsüljük meg nagyon a Nagyerdei Stadion-rekonstrukció kivitelezőit, akik hónapról hónapra az ütemezésnek megfelelően haladnak. Jó látni, ahogy a romok helyén fokozatosan kinő egy impozáns, szemet gyönyörködtető aréna. De, miért is kell ezen annyira fennakadni? Nem ez lenne a természetes? Sajnos, nálunk nem. Égerházi Péter jegyzete.

Egykor, az átkosnak becézett szocializmusban látva a magyar munkatempót és morált, mindig a kapitalizmust, a piacgazdaságot emlegettük, mint megoldást. Aztán megérkezett hozzánk is, de mintha nem minden szegmensét tettük volna magunkévá. Annak idején azt hittük, a rosszul teljesítők, a késedelmesek le is húzhatják a rolót, mert a piac ezt diktálja – de nem nálunk. Itt kész csoda, ha egy beruházás tervszerűen megvalósul időre. Arról meg már szót sem érdemes ejteni, hogy milyen minőségben készülnek el. Hol itt a kontraszelekció? Nálunk annak sem kopik fel az álla, aki pofátlanul csalja a munkát, és még vastagon is számláz. Felesleges példákat felhozni, mert biztosan mindenkinek van legalább egy elrettentő esete az effajta „munkavégzésre”.

Tele vagyunk szabályozással, de mindez arra jó, hogy a saját dolgunk megnehezítsük, vagy áthágjuk őket. Ugyanúgy, mint az átkosban, akkor is afféle saját utas szocializmust éltünk. Ám, ami akkor pozitív elhajlásnak minősült, az ma igencsak negatív irányba hat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában