Helyi közélet

2013.08.27. 08:57

Késő nyárias időjárás

Debrecen - Nyár derekától kezdődően országszerte jóval kevesebb csapadék hullott az évszakos átlagnál - agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Debrecen - Nyár derekától kezdődően országszerte jóval kevesebb csapadék hullott az évszakos átlagnál - agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Augusztus utolsó előtti hetében még kitartott a csapadékmentes periódus, miközben időjárásunk mérsékelten meleg, nyárias jellege is megmaradt. Hétfőtől változás kezdődött, újra többfelé alakult ki eső, zápor, zivatar.

Kevés eső esett

Nyár derekától kezdődően országszerte jóval kevesebb csapadék hullott az évszakos átlagnál, emellett – néhány napot kivéve - az ilyenkor szokásosnál átlagosan 2-3 fokkal melegebb is volt. E két tényező együttes hatásaként mostanra sokfelé vált súlyossá a talaj felső egy méteres rétegének vízhiánya.

Az Észak-tiszántúli megyéket tekintve sem egységes azonban ennek eloszlása: míg Hajdú-Bihar, különösen annak keleti, délkeleti része országosan is az aszály által leginkább sújtott vidékek egyike, Szabolcs-Szatmár-Bereg északnyugati fele több ízben is részesült nagyobb csapadékban. A havi csapadékösszeg az elmúlt hét legvégéig a két megye valamennyi mérőállomásán 10 mm alatt maradt, sőt, a legtöbb helyen még az 5 mm-t sem érte el. Az ilyenkor szokásos 45-50 mm-es összeget és a megelőző hónapok negatív csapadékmérlegét figyelembe véve ez kritikusan alacsony érték. A hónap utolsó hetével azonban nedvesebbre fordult időjárásunk, s több hullámban jelentősebb csapadék is érkezett a két megye területére.

A hétfő délig lehullott mennyiség Szabolcs keleti részén néhol a 10 mm-t is meghaladta, Hajdú-Biharban pedig általában egy mm alatt maradt a csapadékmennyiség.

Ezek is érdekelhetik