Helyi közélet

2013.08.08. 17:16

Határokon át, drótszamáron

Hajdú-Bihar - A magyar–román kerékpárút egyes részeit augusztusban átadhatják.

Hajdú-Bihar - A magyar–román kerékpárút egyes részeit augusztusban átadhatják.

Még iskolakezdés előtt szeretnék átadni a Berettyóújfalut és Nagyváradot összekötő kerékpárút első szakaszait. Mint azt Demjény Zsolt, a berettyóújfalui műszaki iroda utakkal kapcsolatos beruházási ügyek intézője megkeresésünkre elmondta, egyszerre több helyszínen zajlik az út építése. – Biharkeresztesen a Széchenyi–Ady–Kossuth utcán épült kerékpárutat még augusztusban át szeretnénk adni, hogy mire elkezdődik a tanítás, a gyerekek biztonságosan tudjanak az iskolába közlekedni, valamint az országhatáron is elkészült egy 300 méteres szakasz, amit heteken belül felavatunk – fogalmazott.

A Berettyóújfaluból induló kerékpárút Mezőpeterden és Biharkeresztesen keresztül éri el Ártándot és az államhatárt, majd Borsot érintve juthatunk el Nagyváradra.

Akadályok nehezítik

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere elmondta, hogy az építkezést a márciusi hideg miatt később tudták elkezdeni, ezért a novemberi határidőt jövő év tavaszára halasztották, de az épülő szakaszokat folyamatosan adják át. Az időjáráson kívül régészeti ásatás és néhány, az épülő utat érintő ingatlan tulajdonosa is megnehezíti a munkát, utóbbiakkal szemben kisajátítási eljárás zajlik.

– Nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is adódnak problémák, amik lassítják az építkezést. Bors mellett eddig pár száz méter bicikliút épült meg, mivel megtámadták a közbeszerzési eljárást. Ennek ellenére minden remény megvan rá, hogy folytatódjon a munka, és tavaszra teljes hosszában elkészüljön a kerékpárút – közölte Demjény Zsolt.

HBN–SZM

Ezek is érdekelhetik