Helyi közélet

2013.08.18. 12:10

Csak a nagy töltetek hatásosak Debrecenben

Debrecen - Más városokból is érkeznek a debreceni tűzijátékokat megcsodálni.

Debrecen - Más városokból is érkeznek a debreceni tűzijátékokat megcsodálni.

Kifejezetten nehéz Debrecen belvárosában tűzijátékot lőni. Ezt állítja annak a cégnek az ügyvezetője, amely évek óta felel az augusztus 20-i események csúcspontját jelentő látványosságért. A cívisvárosban ugyanis nagyon közel vannak az épületek, és óriási tömeg is. Meszesán Katalin szerint az is nehezíti a szakemberek dolgát, hogy a belváros egy kisebb völgyben fekszik, ezért csak olyan tölteteket lehet működtetni, amelyek elég nagyok és magasra szállnak, különben már a Nagyállomásnál sem látszódnának a sötét égen robbanó „csillagok”.

A pirotechnikus szerint nagyobb a mozgásterük a vidéki helyszíneken. Ott ugyanis nemcsak nagyobb a rendelkezésükre álló tér, de kisebb töltetekkel is gazdálkodhatnak. Ez természetesen alacsonyabb költségeket is jelent.

A civilben az egyik debreceni középiskolában oktató pirotechnikus szerint kifejezetten veszélyes szakma az övék. Ez megmutatkozik az életbiztosítási költségekben is. Ennek ellenére viszont nincs benne félelem.

Meszesán Katalin úgy véli, a tűz még ma is mágikus erővel bír, amely emberek ezreit keríti hatalmába, ezért várják sokan az augusztus 20-i tűzijátékokat, így nem meglepő, hogy a Debrecen egén robbanó tűzlabdák a környező településekről is a cívisvárosba szólítják a lelkes rajongókat.

A Nagytemplom mögötti romkertben hétfőn szerelik fel a kilövőállásokat. Az idén 15 perces tűzijátékra számíthatnak a debreceniek és a virágkarnevál vendégei. Ezalatt közel 2000 töltetet lőnek a magasba.

- HBN-SZZSL -

Ezek is érdekelhetik