Helyi közélet

2013.05.29. 10:02

Nézőpont: Az élet iskolája

Hajdú-Bihar - <em>Az egyik halmozottan hátrányos helyzetű település általános iskolájában nemrégiben egészségnapot rendeztek, ahol a vetélkedő során olyan kérdések is előkerültek, amelyek mondjuk egy nagyerdei elitiskolában minden bizonnyal kiverték volna a biztosítékot.</em> <strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>.

Hajdú-Bihar - Az egyik halmozottan hátrányos helyzetű település általános iskolájában nemrégiben egészségnapot rendeztek, ahol a vetélkedő során olyan kérdések is előkerültek, amelyek mondjuk egy nagyerdei elitiskolában minden bizonnyal kiverték volna a biztosítékot. Petneházi Attila jegyzete.Az még csak hagyján, hogy az egyik kérdés a mosakodás optimális gyakoriságát feszegette a sok esetben mélyszegénységből érkező nebulóknál, de olyanokra is választ vártak a kicsiktől, hogy mit kell tenni, ha tetves az ember, illetve, hogy szükség esetén hol lehet tetűirtószert beszerezni.

Nos, első hallásra valóban meglepő az a kíméletlen őszinteség, ami a kvízt összeállító pedagógusokat vezette, ugyanakkor azt kell mondjam, hogy csak ennek van értelme. Egy olyan közegben, ahol bizony teljesen megszokott látvány a fejtetű, és a napi rendszerességű mosdás sem evidencia, a nevelőnek a szó legnemesebb értelmében népnevelőnek kell lennie. Ott nincs helye álszentségnek és őszintétlenségnek, ott megengedhetetlen luxus a mellébeszélés. Az ott élő pedagógusnak bizony egész népét kell, nem középiskolás fokon, taní-tani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában