Helyi közélet

2013.05.28. 10:20

Folyamatosan ápolta nemzetközi kapcsolatait Debrecen 2012-ben

Debrecen. A legtöbbször a CROSSTRANS projekt miatt lépték át a határokat.

Debrecen. A legtöbbször a CROSSTRANS projekt miatt lépték át a határokat.

Szó szerint is hiszen a beruházás célja egy közlekedési rendszer tervezése Nagyvárad és Debrecen pólusvárosok között, amellyel kapcsolatban áprilisban egy négyfős küldöttség látogatott Romániába, majd májusban kétszer is tárgyaltak ezügyben a szomszéd országban. Novemberben ugyancsak a határ túloldalán állapították meg, hogy a közlekedés fejlesztési stratégia készítése jó ütemben halad, amíg a wifi szolgáltatás kiépítésére vonatkozó eljárás késésben van, ennek megvalósítása áttevődött az idei évre.

A botanikus kertben épülő tudományos élménypark miatt kétszer konzultáltak az önkormányzati kiküldöttek Görögországban. A Tudományok Palotáját, a megújult Pálmaházat, a Napfizikai Obszervatóriumot és a Kísérleti Állatházat várhatóan 2014 elején láthatjuk teljes pompájában.

A 2-es villamossal kapcsolatban Németországban és Hollandiában gyűjtöttek technikai tapasztalatot az debreceni szakemberek.

A megyeszékhely vendéglátásban sem maradt adós tavaly: a Kínai Népköztársaság-i delegációja a Kínai-Magyar Tiszta Energia Központ létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot Kósa Lajos polgármesterrel és Dr. Fábián Istvánnal, a Debreceni Egyetem rektorával. Az Indiai nagykövet a gazdasági kapcsolatok kiépítése miatt járt a cívisvárosban, akárcsak az orosz diplomaták, akik egy Magyar-Orosz Gazdasági Fórumra látogattak. Az Izraeli nagykövet szót ejtett egy Debrecen-Tel-Aviv közötti közvetlen repülőjárat lehetőségéről, míg az arab küldöttség egy 10 millió forintos magyar-dubai inkubátorház alapkőletételére utazott a megyeszékhelyre.

Az oktatásban is élénk nemzetközi kapcsolati rendszert tart fenn az önkormányzat. A Belső-Mongólia Autonóm Tartomány képviselőivel megyegyezve harminc fős kínai kéttannyelvű középiskolai osztályt indítanak szeptembertől a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskolában.

Debrecen két turisztikai vásáron is megmutatta érdekességeit. A világ egyik legjelentősebb szakmai kiállításán a londoni World Travel Market-en 189 ország között, hazán nyerte el a legjobb arculatú stand díjat a közönségszavazatok alapján.

Németországban 100 ezer látogató ismerhette meg a cívisváros látnivalóit.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában