Helyi közélet

2013.04.19. 10:15

Városszépítés, szépséghibákkal

Polgár - A hivatalok nem egyformán ítélték meg az önkormányzat pályázati eljárási rendjét.

Polgár - A hivatalok nem egyformán ítélték meg az önkormányzat pályázati eljárási rendjét.Soron kívüli ülést tartott április 17-én Polgár képviselő-testülete és igennel szavazott a napirenden szereplő mindkét előterjesztésre.

Pótmunkák

Elsőként a jelenleg zajló városfejlesztési beruházás (polgármesteri hivatal, művelődési ház és főtér felújítása, stb.) első ütemében felmerült pótmunkák érdekében kiírandó közbeszerzési eljárásról fogadott el határozatot a testület.

A beruházás kivitelezésére közel egy éve az FK-Raszter Zrt.-vel kötött a város vállalkozási szerződést. A munkák (bontás és alapozás, valamint közmű feltárás) végzése során előre nem látható, műszaki okokból elvégzendő pótmunkák szükségességére derült fény, és ezekre vonatkozóan ajánlattételi felhívást készített az önkormányzat. Azt a képviselő-testület 2012. december 20-án elfogadta, majd a Közreműködő Szervezet (Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya (NFÜ KFF) jóváhagyta. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás 2013. február 1-én megindult, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) azonban – mely hivatalból vizsgálta az ügyet – április 2-ai határozatában jogsértést állapított meg és a közbeszerzési eljárást megsemmisítette.

Új eljárás

A KD a csomagban meghirdetett 14 pótmunka elemből négyet elfogadott, négyet megkezdett munkának ítélt meg és nem fogadott el, hat pótmunkánál pedig nem találta megalapozottnak az önkormányzat érvelését, miszerint azok nem voltak a tervezési folyamatban előreláthatóak.

– A négy elfogadott pótmunkát, melyek értéke összesen 8 millió forint, tárgyalásos közbeszerzési eljárásban újból meg kell hirdetni, erről döntött szerdán a testület. A négy, megkezdettnek ítélt, mintegy 4 millió forintnyi pótmunkát a már folyamatban lévő kivitelezésen belül kell elvégezni – tudtuk meg Tóth József polgármestertől. Utóbbiakról elmondta, azok olyan feladatok, melyeket muszáj volt az alapszerződés megvalósítási ütemterve értelmében már elvégezni, ilyen például egy tartó pillér elkészítése a művelődési ház felújítása során. – A többi hat pótmunka összértéke 38 millió forint, ezekre egy új közbeszerzési pályázatot kell majd kiírni. Ugyanakkor az elvégzendő pótmunkák miatt az eredetileg 2013. május 31-re tervezett vállalási határidő 2013. július 10-re módosul.

Hálózatbővítés

A közgyűlés derogációs víziközmű projekt előkészítéséről szóló pályázat benyújtásáról is döntött. Oka, hogy Polgár jelenleg mintegy 70 százalékos csatornázottságát – uniós kötelezettség miatt – 2015-ig közel teljessé kell tenni.

– 2000-re a 3100 ingatlanból mintegy 2300 kötött rá szennyvízvezetékre, és további 580 ingatlant érdemes ésszerűen, gazdaságosan csatlakoztatni a hálózathoz. Az előkészítési munkálatokhoz, a megvalósítási tanulmányhoz és a tervezéshez szükséges 40 millió forintos költségen belül 6 milliós saját forrás kell, ezt az EU Önerő Alapból kívánjuk biztosítani – mondta Tóth József.

HBN


Rejtett hibákra derült fény

A szerdán elfogadott határozatban szereplő pótmunkákat többek között az indokolja, hogy a polgármesteri hivatal gazdasági szárnyánál szennyvíz vezeték kiváltás szükséges, mivel az az épület alá esik (nem a terven feltüntetett helyen halad át). Ugyanitt és a művelődési háznál csak a mennyezet megbontása után vált láthatóvá, hogy a 0,8-1 cm vastag vakolatban nem lehet elhelyezni a tűzjelző mennyezeti védőcsöveket, a szerkezetbe nem véshetők be statikai okok miatt; azokat a mennyezeten kívül kell elvezetni, egy kétrétegű gipszkarton takarással. A főtér térburkolat és a park építés alépítmény munkáinak végzése során pedig egy avult, rozsdás állapotú acél vízvezetéket tártak fel, aminek a cseréje szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában