Helyi közélet

2013.04.25. 10:40

Ülésezik a debreceni közgyűlés - Numerák a Holló János utcai játszótéren

Debrecen - Drámai változást sürgetett Kósa Lajos a debreceni menekülthelyzet kezelésében, mert mint hangsúlyozta, nagy baj lesz, ha ennek a cívisvárosban tanuló külföldiek látják kárát.

Debrecen - Drámai változást sürgetett Kósa Lajos a debreceni menekülthelyzet kezelésében, mert mint hangsúlyozta, nagy baj lesz, ha ennek a cívisvárosban tanuló külföldiek látják kárát. A polgármester óva intett attól, hogy a debrecenieket tovább tüzeljék a menekültekkel szemben.

A város ellehetetlenülésétől tart Kósa Lajos, amennyiben Debrecen nem kap érdemi segítséget a menekülthelyzet kezelésére. A polgármester a csütörtöki közgyűlésen leszögezte: azzal, hogy a megyeszékhelyen menekültek vannak, együtt kell élni. – A számuk megtöbbszöröződésével járó problémák megjelenése ellen viszont a lehető leggyorsabban fel kell lépni, mert Debrecen már csak az itt tanulni szándékozó külföldiek miatt sem veszítheti el a biztonságos város képét. A feladat túlnő a helyi rendőrségen, s meg kell előzni, hogy nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági szinten bajt okozzon. Ha ebben nem kapunk segítséget, úgy kérni fogjuk, hogy vigyék a tábort máshová – jelentette ki.

Óvszer, tű, szemét

Csak a múlt héten tizenkét garázdaság, egy súlyos testi sértés és tizennégy tulajdon elleni szabálysértési ügy miatt intézkedtek a rendőrök menekültekkel szemben – felelte Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) érdeklődésére dr. Uzonyi Attila, a debreceni rendőrkapitányság vezetője az ülésen. Az ezredes azután kapott kérdéseket a befogadóállomás létszámának felduzzadásával járó problémák kapcsán, hogy röviden beszámolt a város közbiztonsági helyzetéről és a 2013-ra megfogalmazott irányokról (a témában korábban közel 100 oldalas, valóban részletes tájékoztatót készített a rendőrség).

Ágoston Tibor (Jobbik) frakcióvezető arról beszélt, hogy lakossági panaszra az egyik éjjel hosszabb időt töltött a Holló János utcai (belvárosi) játszótéren, ahol a képviselő érdekes felfedezéseket tett. – Kiderült, hogy hajdúhadházi stricik hoznak lányokat a parkba menekülteknek. Legalábbis amíg én ott voltam, egy nő három külföldit elégített ki. Bejelentést tettünk, jött is rendőr járőr. De mindössze két ötezer forintos bírságot osztott ki, míg a kísérő férfiaknál bár nem volt személyi okmány, megúszhatták intézkedés nélkül – kevesellte a felelősségre vonást a képviselő, hozzátéve: a játszótérről és környezetéből két zsák szemetet, óvszereket, fecskendős tűket szedtek össze.

Nagy jövés-menés

Varga Zoltán (DISZ) szerint a menekülthelyzet több figyelmet érdemel, s azt kérdezte Uzonyi Attilától, mit tud és akar tenni az ügyben a rendőrség. Az ezredes leszögezte: előfordult olyan nap, amikor 80 menekült érkezett, nagy a mozgás, és a külföldiek jelentős része rövid időn belül el is hagyja Debrecent. A területen a gépjárművesről áttértünk a gyalogos járőrözésre, illetve portyaszolgálat is felállt kifejezetten a menekültekkel összefüggő jogsértések felderítésére – mondta.

Becsky Tibor (Fidesz) módosító indítványára a közgyűlés megszavazta, hogy amíg az ügyben nincs megnyugtató megoldás, kezdeményezik a befogadóállomás létszámának csökkentését, valamint a rendőri létszám erősítését. Továbbá azt, hogy a nyugtalanító helyzetről a polgármester levélben tájékoztassa a belügyminisztert.

Kósa Lajos óva intett attól, hogy a debrecenieket tovább tüzeljék a menekültekkel szemben, mert mint hangsúlyozta, nagy baj lesz, ha annak a cívisvárosban tanuló, rendezett körülmények között élő külföldiek látják kárát.

 

Anyázás a szünetben

Ágoston Tibor a csütörtöki ülésen jelezte: egyik képviselőtársa szidalmazta az édesanyját a közgyűlés szünetben. A tettes Becsky Tibor volt, aki nehezményezte, hogy Ágoston gyagyának nevezte egy korábbi, a Naplónak adott, de végül csak internetes portálunkon, a Hajdú Online-on megjelent sajtónyilatkozatát.

Becskyt április közepén, mint a városrész önkormányzati képviselőjét kérdeztük a Sámsoni úti befogadóállomás körüli problémákról. – Sajnos, ezt a helyzetet el kell fogadnunk – mondta akkor Becsky, egyebek mellett azt is megjegyezve, hogy kereste a megoldást, de amikor például szögesdrót-hálóval erősíttette volna meg a tábor kerítését, a Helsinki Bizottságba ütközött. – Folyamatosan tartom a kapcsolatot a rendőrséggel, illetve kezdeményezem a Sámsoni úti szórakozóhelyek 22 órai zárásának gyakoribb ellenőrzését – közölte akkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában