Helyi közélet

2013.04.15. 16:45

Mentorápolók a gyakorlati képzésért

Debrecen, Nyíregyháza - Az ápoló hallgatók gyakorlati képzését segíti a jövőben az a mentorprogram, amelyet 32 milliós európai uniós pályázati forrásból valósít meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara.

Debrecen, Nyíregyháza - Az ápoló hallgatók gyakorlati képzését segíti a jövőben az a mentorprogram, amelyet 32 milliós európai uniós pályázati forrásból valósít meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Az elkövetkező évben a kar oktatói kidolgozzák a képzési programot, elkészítik a tananyagokat, valamint egy mintatantervet, amely alapján a Jósa András Oktató Kórházban dolgozó mentorápolók még magasabb színvonalon tudják biztosítani a hallgatók gyakorlati képzését. A pályázat keretében megvalósul a képzések közötti átjárhatóság megteremtése is az OKJ ápoló – BSc ápoló, illetve a mentőápoló – mentőtiszt képzési programok kidolgozásával.

Az Egészségügyi Főiskolán 1993-ban indult a diplomás ápoló képzés, amelyet széles régiós társadalmi és munkaerő-piaci igény alapozott meg. Az egészségügyi képzések kínálata egyre bővült az évek során, mára már mentőtiszt (BSc), szülésznő (BSc) és ápoló (MSc) képzésekkel egészült ki.

A mentorápoló program bázisa a BSc-n, MSc-n végzett egykori hallgatók, akik a képzés során alkalmassá válnak egy átfogó, intézményszintű gyakorlat szervezésére, koordinálására, valamint ennek módszertani megtervezésére és kidolgozására. Ehhez fontos, hogy a mentor ápolói rendszerben olyan pedagógiai szemlélet honosodjon meg, amely hozzájárulhat az egyéni gyakorlati tanulás sikeréhez.

- A régióban jelenleg még nincs ilyen jellegű képzés, ezt a hiányt szeretnénk pótolni. Az itt található egészségügyi intézményekkel szoros kapcsolatot ápolunk, a gyakorlati képzés fontos részét képezik a klinikai gyakorlatok. A mentorképzés ezt erősíti tovább a jövőben - hangsúlyozta Sárváry Attila főiskolai tanár, a projekt szakmai vezetője.

Az Egészségügyi Kar és a Jósa András Oktató Kórház között 2005-óta együttműködési szerződés keretében valósul meg a gyakorlati oktatás. A mentorképzésben résztvevők lehetőséget kapnak az ápolók gyakorlati képzésének „megerősítésére”, fejlesztésére, amely végső soron a betegellátás színvonalának növekedését is eredményezi.

A pályázat keretében megvalósul a képzések közötti átjárhatóság megteremtése is az OKJ ápoló – BSc ápoló, illetve a mentőápoló – mentőtiszt képzési programok kidolgozásával, amely lehetővé teszi a már OKJ végzettséget szerzett ápolók, mentőápolók korábbi ismereteinek beszámítását a BSc képzésbe, ami az alapképzés idejének lerövidülését eredményezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában