Helyi közélet

2013.04.10. 13:07

Megbolondítja az idő a vadakat is

Debrecen - A szokatlanul szélsőséges időjárás miatt zavart állatok balesetet okozhatnak.

Debrecen - A szokatlanul szélsőséges időjárás miatt zavart állatok balesetet okozhatnak.Az elhúzódó tél nemcsak az embereknek okoz bosszúságot, az állatvilágot is ugyancsak összezavarta. Az élelemhiány a házak közé vagy az utakra űzheti őket, károkat okozva ingatlanokban, gépkocsikban. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a baleseteket? Ki a felelős az állat által okozott károkért? A K&H Biztosító szakértője a legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

Késett a tavasz

Késett a tavasz, emiatt az állatok nem találnak elég élelmet természetes élőhelyeiken. Emellett az idei súlyos árvíz- és belvízhelyzet is kiszoríthatja őket megszokott környezetükből. Nemrég Pécs belvárosában kóborolt egy megzavarodott szarvas, Budapest 12. kerületében egy vaddisznócsorda dúlta fel egy társasház kertjét, az autópályákon pedig tömegével ütöttek el éhes rigókat, mert a fákról a földre repültek magok után kutatva. Előfordul az is, hogy egy-egy forgalmas út valamelyik faj megszokott vonuló útját szeli ketté, emiatt tavasszal megszaporodhatnak a gázolásos balesetek.

Bár a vadállomány az állam tulajdona, a vadásztársaságok felelőssége távol tartani az állatokat a magánföldektől és közutaktól. Az autópályák mentén kerítéssel kell védekezniük, vagy táblák jelzik azokat a helyeket, ahol az állatok felbukkanására lehet számítani. Sok esetben azonban ezek az óvintézkedések is kevésnek bizonyulnak. Ha a gépjárművezető vaddal ütközik annak ellenére, hogy betartotta a közlekedési szabályokat, és az úton nem volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla, akkor nem tekinthető hibásnak a balesetért.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában