Helyi közélet

2013.04.17. 11:02

Akár egy ékszerdoboz: Nagyhegyes

Nagyhegyes - Az 1961-es földgáz-kitörésről is híres községben mindig történik valami, jelenleg épp az oda vezető úton szorgoskodnak.

Nagyhegyes - Az 1961-es földgáz-kitörésről is híres községben mindig történik valami, jelenleg épp az oda vezető úton szorgoskodnak.Minden talpalatnyi területe művelve van egyénileg vagy összefogással, 38 aranykoronás földek határolják, dolgos és takarékos emberek lakják Nagyhegyest- fogalmazott Bajusz Istvánné polgármester, aki egy hete volt a Napló vendége.

Elkerülhetetlen a kérdés, mit köszönhetnek a földgáznak?

Bajusz Istvánné: A földgáz a szerencséje is egyben Nagyhegyesnek, hiszen az iparűzési adóbevétel meghatározza a település életét. Amit pályázatból nem sikerül, ebből csináljuk meg. Eleinte 40 millió forint körül volt az össze, majd évről évre növekedett.

Nehéz ezt az összeget igazságosan elosztani?

Bajusz Istvánné: A pénz jó részét a gyermekekre, a lakosságra fordítottuk, fordítjuk, i. Minden gyermek ingyen kapja a tankönyveket (3 millió forint körüli ez a költség), emellett adunk beiskolázási támogatást az általános iskolásoktól az egyetemistákig. Így tudtunk óvodát és iskolát építeni saját erőből. Az óvoda 225 millióba lett, mire felszereltük, az iskola pedig közel 250 millióból épült, majd a következő évben nyertünk a tetőtérre 18 milliót. De az iparűzési adóból épülhetett egészségügyi centrum, idősek háza, valamint felújítottuk a rendezvényházat is.

Tartanak még az emberek a földgáztól?

Bajusz Istvánné: A földgáz eredendően megvan, hiszen földgázmezőn fekszik a település. Több figyelőberendezés is működik. De ennyi, amit érzékelünk belőle, s azt gondolom, már csak idősebbek félnek, azok, akik átélték az 1961-es gázrobbanást. Egyébként szerencsés helyzetben vagyunk azért is, mert a természeti katasztrófák elkerülnek minket; most aktuális a belvíz: van több nagyon vizes területünk, de eddig kiköltöztetni még nem kellett senkit, folyamatosan karbantartjuk az árkokat. Többnyire a viharokat is így szoktuk elkerülni.

Megpróbáltak előnyt kovácsolni a bajból, hiszen megszerezték a robbanást követően kialakult krátertavat. Megérte?

Bajusz Istvánné: Horgász-tóként működő ipari emlékhelyet tud-e másikat? A MOL Zrt.-től 4 millió forintért vásároltuk meg a tavat, és a hozzá tartozó 3,5 hektáros területet, amely kedvelt kirándulóhely, visszajáró civil csoportok, és horgászok pihenőhelye. A környezetét rendben tartjuk, felszereltük fa játékokkal, szalonnasütő-hellyel.

Alig hatvan éves a település. Hogyan találták meg a saját hagyományaikat?

Bajusz Istvánné: Néhány éve építettünk egy tájházat a község 1952-es kialakulását idézendő. Az újonnan alakult hagyományőrző klub tagjai pedig azon vannak, hogy a Debrecen közeli tanyavilágból származó felmenőik nyomán hajdúsági ételeket, népi hagyományokat honosítsanak meg - sikerrel.

Olyan nincs, hogy valami ne hiányozzék. Ha kérhetne, mit kérne Nagyhegyesnek?

Bajusz Istvánné: Szeret sportolni a község lakossága, a sportegyesületünk keretében futball- és kézilabdacsapat, valamint testépítő közösség tevékenykedik. A művelődési házban pingpongoznak, sakkoznak; íjászaink vannak, sokan kerékpároznak. Sportcsarnok ezáltal nagyon kellene, és régi vágyam a művelődési ház felújítása is. Szeretnénk fürdőt is, hiszen szinte hasonló a vizünk Hajdúszoboszlóéhoz, de minimum 150 millió forint kellene a kitermeléséhez.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában