Helyi közélet

2012.12.14. 08:43

Kósa: tüntetni természetesen szabad, a lényeg, hogy őrizzük meg a párbeszédet

Debrecen - Az általános hallgatói követelés szerint a kormánynak be kell fejeznie a nemzet jövőjének felélését, s a kijelentés második felével Kósa Lajos is egyetért. A Fidesz alelnöke azonban úgy gondolja, pont a kormány intézkedései azok, amelyek a megfogalmazott célt előremozdítják.

Debrecen - Az általános hallgatói követelés szerint a kormánynak be kell fejeznie a nemzet jövőjének felélését, s a kijelentés második felével Kósa Lajos is egyetért. A Fidesz alelnöke azonban úgy gondolja, pont a kormány intézkedései azok, amelyek a megfogalmazott célt előremozdítják.

– Ha megnézzük az álláshirdetéseket, kiderül, hogy a felsőoktatási helyek egy része olyan gyönge színvonalú, hogy a cégek éppen távoltartani igyekeznek magukat az ott diplomázóktól. Vagy vegyük azt, hogy az egyetemisták 40 százalékának 12 félév alatt sem sikerül diplomát szereznie, aminek fő oka a nyelvvizsga hiánya. Azonban az a nemzeti elit, ami csak a saját nyelvén beszél, nem versenyképes – jelentette ki a politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának vezetőivel bejelentette, hogy rövidesen kerekasztal-beszélgetést tartanak a felsőoktatás helyi kérdéseiről. A megbeszélésbe természetesen a helyi egyetem rektorát is bevonják.

Pénzkidobás volt?

A hallgatói önkormányzatok azt is követelik, hogy a kormány szüntesse be a forráskivonást a felsőoktatásból. Kósa Lajos erre reagálva közölte: a magyat állam 160 milliárd forintot költ a területre, a 2010-es összeg ennél körülbelül 25 milliárddal volt több. Ugyanakkor szerinte a felsőoktatási intézményekkel összefüggésben megvalósuló PPP-beruházások, így például a kollégiumfejlesztések is beleszámítanak az ágazat finanszírozásába (lévén állami pénzből történik), csakhogy ezek értelmetlen pénzkidobás bizonyultak (egy sor kollégium félházzal működik). – Sok pénz megy a felsőoktatásra, csak hülyeségre költjük el. Működtetünk egy rendszert defektusokkal. Ez tényleg nem jó, ezt abba kell hagyni – érvelt Debrecen polgármestere, aki a hallgatói röghöz kötést maga is vitathatónak gondolja, mondván, az ösztönzés az ilyen folyamatokban jobb módszer a kényszernél. Arra viszont – tette hozzá – Magyarország nem rendezkedhet be, hogy költségvetési pénzen a leggazdagabb európai államoknak képezzen szakembereket.

Kósa Lajos azt mondta, a kerekasztal-beszélgetés eredményeinek tudatában – mintegy házi feladatként – javaslatcsomagot állítanak össze, amelyet módosító indítványként nyújthatnak be tavasszal, amikor a parlament elé került a felsőoktatás újabb átalakításának törvénytervezete.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában