Helyi közélet

2012.11.30. 13:02

A demokrácia helyzete nem csak belügy

Debrecen - A magyarországi politikai helyzet nem csak magyar ügy, hiszen nem várható el az EU-hoz csatlakozni szándékozóktól a demokratikus minimumfeltételek teljesítése, ha azokat valamely EU-tagállamban sem tartják be – mutatott rá Göncz Kinga, az MSZP Európa parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, melyet egy lakosságnak szóló előadás előtt tartott a Jerikó utcai művelődési központban.

Debrecen - A magyarországi politikai helyzet nem csak magyar ügy, hiszen nem várható el az EU-hoz csatlakozni szándékozóktól a demokratikus minimumfeltételek teljesítése, ha azokat valamely EU-tagállamban sem tartják be – mutatott rá Göncz Kinga, az MSZP Európa parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, melyet egy lakosságnak szóló előadás előtt tartott a Jerikó utcai művelődési központban.

Furcsa helyzetben vagyunk, pontosabban a kormányunk, melyet az Európa parlamenti képviselők elválasztanak az országtól, hiszen tudják, hogy a kormányok jönnek-mennek, a nép viszont marad – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Göncz Kinga, hozzátéve, hogy mindezt itthonról nem nagyon látni, és hogy más országokkal is vannak időnként hasonló jellegű nehézségek, voltak Ausztriával vagy Lengyelországgal, de most Magyarország a legproblémásabb.

– Miközben kormányunk sértéseket küld az EU intézményei felé, az uniót úgy láttatja, mint ami az összeomlás határán áll, közben szinte agresszívan követeli a nekünk járó pénzt – fejtette ki az MSZP Európa parlamenti képviselője, aki a Nyugdíjasok Hajdú-Bihar Megyei Képviseletének meghívására érkezve tartott előadást a Jerikó utcai művelődési központban.

Kettősség

– Lényegében ugyanez a játszma megy az IMF-fel is, melyet a kormány sérteget, például gyarmattartónak nevez, és azt szeretné, ha a szervezet adná a pénzt, de cserébe ne engedjen beleszólást a gazdálkodásba – részletezte Göncz Kinga. – A legrosszabb az utóbbi idószak volt, amikor a kabinet plakátokon közölte álláspontját, egy állevélre hivatkozva, aminek tartalmáról nem mondott igazat.

Göncz Kinga hangsúlyozta: az IMF mindig együtt tárgyal az EU-val és nem határoznak meg feltételeket, hogy mit emeljünk vagy csökkentsünk. Azt kérik, a kormány álljon elő egy stratégiával, mely alapján garanciát látnak arra, hogy a felvenni szándékozott hitelt visszafizetjük.

– Időnként az az érzésem, hogy az IMF szociálisan érzékenyebb, mint a kormány, például amikor fölveti, biztosan jó megoldás-e az egykulcsos adórendszer? – mondta a képviselőnő, megjegyezve, hogy a vezetőink kéthetente bejelentik, közel van a megállapodás, miközben még el sem kezdődött a tárgyalás.

Köztes zóna

– Az EU-val kapcsolatos imidzsünk furcsa, csakhogy a stílusunk máshol nem divat. Az Unióhoz önként csatlakoztunk, nem tankokkal jöttek. Mostani magatartásunkkal kiírjuk magunkat onnan, valamiféle köztes zóna leszünk az EU és Oroszország között, mint Ukrajna vagy Moldova. A maradék megbízhatóságunk kulcsa az EU – mutatott rá a képviselőnő. – Sajnos, már figyelnek ránk, a neves nyugati lapoknak itt vannak a tudósítói és rendre a vezető hírek közt szerepelünk. A történések elérték a hétköznapi emberek szintjét is. A svéd választó, bár nem ismeri a részleteket, tudja, hogy nálunk valami baj van. Megkérdezi a képviselőjét, milyen lépéseket tesz az EU a magyar ügyben, tehát már nem lehet nem reagálni – mondta Göncz Kinga, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak valójában nem sok eszköze van arra, hogy tagjait a szabályok betartására rászorítsa, hiszen azok vállalása önkéntes volt. – Csatlakozási tárgyalások folynak a Balkánon, de hogyan követeljük Horvátországtól a kemény demokratikus feltételek teljesítését, amikor egy EU-s ország, jelen esetben Magyarország sem tartja be azokat? Amit teszünk, már nem csak magyar ügy!

HBN-SzT | Fotó: Molnár Péter

 

Szigorral szorongatnak

Arra a kérdésre, hogy szigorúbban ítélik-e meg most a magyar költségvetési hiányt, mint az előző kormányok idején, Göncz Kinga azt felelte: igen. Ennek oka egyrészt, hogy ami a gazdasági válság előtt „bocsánatos bűn” volt, ma nem azt; másrészt, hogy nem látni, hosszabb távon hogyan marad alacsony ez a hiány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában