Helyi közélet

2012.10.15. 09:34

Segít-e a munkahelyek megőrzésében a Parlament által nemrégiben elfogadott munkahelyvédelmi akcióterv?

Debrecen - Az állam teremtsen élhető gazdasági környezetet, a többit pedig nyugodtan rábízhatja a vállalkozókra...

Debrecen - Az állam teremtsen élhető gazdasági környezetet, a többit pedig nyugodtan rábízhatja a vállalkozókra..."Hogy segít-e a munkahelyek megőrzésében a Parlament által nemrégiben elfogadott munkahelyvédelmi akcióterv? Ha van munka, akkor igen. Ha viszont nincs, akkor hosszabb távon az Isten nem menti meg a feleslegessé vált dolgozókat az elbocsátástól" - ez a véleménye Erdei Bertalannak, a 80 alkalmazottat és 50 szakmunkástanulót foglalkoztató GA-BO 2000 Kft. tulajdonosának. Egyébként a Napló által megkérdezett valamennyi vállalatvezető úgy gondolja, hogy az állam dolga az élhető gazdasági környezet megteremtése, a többit pedig nyugodtan rábízhatja a vállalkozókra.

Vannak cégvezetők, akik a munkáltatói terhek csökkentéséből származó megtakarítást béremelésre fordítják majd, mások azt ígérik, hogy azért egy jól teljesítő 40-es munkatársukat sem cserélik le 25 év alattira vagy 55 év felettire, mert utóbbiak foglalkoztatása kevesebbe kerül. Ugyanakkor többen is megfogalmazták azzal kapcsolatos félelmüket, hogy lesznek vállalkozók, akik a szabályozásnak éppen ezt a kiskapuját igyekeznek majd kihasználni, és a munkahelyeket számszerűen megőrzik ugyan, csak éppen olcsóbb munkaerővel töltik be.

Ha a vadászkutyát éheztetik...

 "Ha kiéheztetik a vadászkutyát, hiába vetik oda az orra elé a nyulat, nem lesz képes elkapni, a jól tartott vizsla viszont teszi a dolgát a vadász helyett is. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a politika jobban tenné, ha a visszajuttatott pénzek helyett eleve nem vonná el ezeket a forrásokat a cégektől, és hagyná, hogy maguk legyenek úrrá a gondjaikon" - ez a véleménye a munkahelyvédelmi akciótervről a hajdúböszörményi Jánosi Imrének, akinek a cipőipari vállalkozása jelenleg 150 embernek ad munkát.

Attól tartanak...

A Keviép Kft.-nél még nem számolták ki, hogy náluk mit jelent forintosítva a kormány akcióterve, de Miklóssy Ferenc igazgató szerint nyilván lesznek olyan dolgozók, akik ennek köszönhetik, hogy az építőipar válsága ellenére egyelőre megmarad a munkahelyük. - A baj az, hogy a termelékenység alacsony, amin technológiai beruházásokkal, gépesítéssel lehet segíteni, ezek azonban nyilvánvalóan az élőmunka növekedése ellen hatnak. Intenzív gazdaságfejlesztésre lenne szükség, az extenzív eszközök ugyanis legfeljebb a tűzoltásra jók - jelentette ki a cégvezető.

- A mi cégméretünk és költségszerkezetünk mellett a munkahelyvédelmi akciótervnek nem lesz jelentős hatása. Mi csak azért nem fogunk egy jól dolgozó 40-est 25 év alatti vagy 55 év feletti kollégára lecserélni csak azért, mert utóbbiak foglalkoztatása kicsit kevesebbe kerül. Ugyanakkor attól tartok, hogy sok cég éppen erre használja majd fel a Parlament által felkínált kedvezményes foglalkoztatási lehetőséget - ez az álláspontja Ábrahám Lászlónak, a mintegy ezer embert foglalkoztató, amerikai tulajdonban lévő NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának.

Bért emelnek belőle

Bárány László, a két megyében összesen 1.100 főt alkalmazó Baromfi-Coop Kft. ügyvezetője azt tervezi, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv révén keletkező megtakarításokat béremelésre fordítják majd. Nem kevés pénzről van szó, hiszen a dolgozóik 15-20 százaléka az intézkedéssel érintett célcsoportok valamelyikébe tartozik. - Amennyiben a Kormány mégis hajlandó lesz az alapvető élelmiszerek, köztük a baromfihús áfáját emelni, az általam említett béremelés a cégünknél akár kétszámjegyű is lehet. Ehhez azonban az áfaemelést legkésőbb januártól meg kellene lépni - jelentette ki a Baromfi Terméktanács elnöke.

Erdei Bertalan szerint akciótervek helyett arra lenne szükség, hogy az állam segítsen újra életet lehelni például az egykorvolt debreceni élelmiszeripari nagyvállalatokba. "Azok beindítása, az értelmes termelőmunka ugyanis a mezőgazdaságban és az iparban is újabb munkahelyeket hozna létre, ahol a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a képzettséget nem igénylő munkát végzők ugyanúgy megtalálhatnák a számításukat" - utalt a szerinte egyetlen járható útra a cégvezető, akinek a GA-BO 2000 Kft. nevű vállalkozása 80 dolgozót és 50 szakmunkástanulót foglalkoztat.

 

Kiket védene meg?

A 25 év alattiakat

Az 55 év felettieket

A munkanélkülieket

A kisgyermekes anyákat

A képzettséget nem igénylő munkát végzőket

A mikrovállalkozásokat

A 25 fő alatti kisvállalkozásokat

Az évi 80 ezer euró bevétel alatti vállalkozásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában