Helyi közélet

2012.10.01. 11:13

A DKV-nál nem hiszik, hogy az utas az ő járművükön törte össze a vállcsontját

Debrecen - Állítása szerint súlyosan megsérült a nagyot fékező 32-es buszon Csordás Jenőné, de az esetről nem készült jegyzőkönyv. Márpedig ennek híján – úgy néz ki – lemondhat az utasbiztosítás összegéről. De vajon hányan tudják, hogy mire kell odafigyelniük, ha istenesen elvágódnak valamelyik DKV-járaton?

Debrecen - Állítása szerint súlyosan megsérült a nagyot fékező 32-es buszon Csordás Jenőné, de az esetről nem készült jegyzőkönyv. Márpedig ennek híján – úgy néz ki – lemondhat az utasbiztosítás összegéről. De vajon hányan tudják, hogy mire kell odafigyelniük, ha istenesen elvágódnak valamelyik DKV-járaton?

 

Mehetünk tovább?

Csordás Jenőné a Bethlen utcai járóbeteg-ellátó központba ment április elején. A 32-es a Hatvan és Pásti utcák sarkánál lévő – azóta áthelyezett – megállónál járt , az SZTK közelében, ezért az asszony felállt. Beszámolója szerint a járművezető ekkor erősen fékezett, mire ő hatalmasat esett, fejjel előre éppen a vezetőfülke mellé érkezve. – Roppanás hangját hallottam és annyira megütöttem a fejemet, illetve a vállamat, hogy felállni sem bírtam. Két lány ült hozzám a legközelebb, de nem mozdultak. A sofőr látta, hogy odazuhantam, de ő sem segített. Két korosabb nőnek köszönhetően tudtam talpra vergődni, mire a buszvezető csak annyit kérdezett, hogy tovább mehet-e. Mivel szédültem és rettenetes hányinger gyötört, jeleztem, hogy menjen csak tovább, majd a Kölcsey Központnál leszálltam – emlékezett vissza a Naplónál a korábban ápolóként dolgozó nő, akit némely utas részvétlensége érezhetően jobban megviselt, mint maga a fájdalom. Csordás Jenőné az egészségügyi központban elmondta a balesetét, s mivel nagyon rosszul nézett ki, mentőt hívtak hozzá. A Kenézy kórházban megállapították: darabos vállcsonttörést szenvedett.

Az asszony a hivatalos dokumentumok alapján mind a két egészségügyi intézményben, majd később a hozzá érkező rendőröknek is ugyanúgy, az előbb leírtak szerint mondta el a vele történteket.

A DKV-nál azonban sem ő, se az általa megbízott jogi képviselő nem tudta elérni, hogy a közlekedési cég elismerje: a baleset az ő járművükön, forgalmi okból történt, s jogosan tart igényt a baleseti utasbiztosítás összegére.

Sofőrök mondják

– Csordás Jenőné április 19-én fordult társaságunkhoz a tizenöt nappal korábbi baleset miatt. Április 24-én jegyzőkönyv mellett meghallgattuk az érintett járat sofőrjét, aki nem emlékezett arra, hogy azon a napon erőteljesen fékezett volna – válaszolta érdeklődésünkre Csohány Andrea, a DKV Zrt. kommunikációs előadója, hozzátéve: cégük másik két járművezetője a buszon utazott, s később tanúként úgy nyilatkoztak, hogy a fülkéből nem volt észlelhető az, amit az asszony előadott. A sofőr ezen a meghallgatáson azt is elmondta, hogy ha látja a sérülését, tájékoztatta volna Csordás Jenőnét arról, hogy tanúkkal aláírt jegyzőkönyvet kell felvennie a helyszínen, s mentőt hív hozzá. Így azonban, jegyzőkönyv nélkül – folytatta Csohány Andrea – az eset hitelt érdemlően nem bizonyított.

Kérdésünkre, hogy a sofőrt érné-e bármiféle anyagi hátrány, ha mégis csak bebizonyosodna, hogy volt ilyen baleset, a DKV szóvivője úgy felelt: ennek a feltételezését sem fogadják el. – A közösségi közlekedés fokozott veszéllyel járó tevékenység. Baleset esetén az üzemi felelősség nem a járművezetőt, hanem társaságunkat terheli – hangsúlyozta.

Sehol nem írják

Végigböngésztük a DKV honlapját, de még a letölthető üzletszabályzatban sem találtunk kioktatást arról, hogy baleset bekövetkezése esetén jegyzőkönyvnek kell készülnie, aminek hiányában elbúcsúzhatunk a biztosítás összegétől. Az utasnak tehát tisztában kell lennie ezzel, különben a sofőr kénye-kedvére van bízva a dolog. Érdeklődésünkre, hogy mégis, honnan tudhatná ezt az egyszerű utas, a közlekedési cég nem válaszolt.

Csordás Jenőné azóta már sajnálja, hogy hagyta továbbmenni a buszt. A válla még hónapokkal az esés is sajog. De a szíve még jobban fáj: attól, hogy hazugnak nézik.

HBN-RaL

 

Segítsenek tisztázni!

Amennyiben valaki szemtanúja volt annak, hogy egy idősebb nő elesik a 32-es autóbuszon a Hatvan utcán 2012. április 4-én délután fél kettő körül, jelentkezzen a 20-416-7298-as vagy az (52) 418 609-es telefonszámon. Vallomása sokat lendíthet az ügy megnyugtató tisztásán!

 

Összeget sem tudtak mondani

Utasbaleset esetén a DKV Zrt. az Allianz Hungária Biztosítóval áll szerződésben. Jogalap esetén – mely hitelt érdemlően bizonyított – a balesetet a DKV továbbítja a biztosító felé, mely a saját ügyrendje szerint, igazságügyi orvos-szakértő bevonásával ismételten kivizsgálja a balesetet és annak körülményeit.

A gyakorlatuk alapján körülbelül milyen összeg járna egy súlyos, 8-10 hét alatt gyógyuló sérülésért, kérdeztük, de a DKV válaszából mindössze annyi derült ki, hogy mivel minden eset más és más, nem képesek konkrétan felelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában