Helyi közélet

2012.10.30. 10:32

Szoboszló másodszor is nemet mondott az járási átadásra

Hajdúszoboszló - Tiltakoznak az ellen, hogy az állam térítésmentesen vesz el ingatlanokat.

Hajdúszoboszló - Tiltakoznak az ellen, hogy az állam térítésmentesen vesz el ingatlanokat.Rendkívüli ülés összehívását kezdeményezték a Fidesz képviselői október 26-ra, mert a helyi testület két héttel korábban nem szavazta meg, hogy a járási hivatal működéséhez térítésmentesen adja át a város a szükséges irodahelyiségeket. A kormánypárti képviselők az újratárgyalási kezdeményezést azzal indokolták, hogy a város ellenállása miatt Szoboszló elveszítheti a járási székhely státuszt.

A kétharmados többséget igénylő támogatás azonban másodszor sem jött létre. Sóvágó László polgármester részletesen megindokolta, hogy személy szerint miért nem támogatja a térítésmentes átadást. Nem ért egyet ugyanis azzal, hogy "a központi hatalom a megkérdezésünk nélkül vesz el a város polgárainak tulajdonában lévő vagyont. Az év elején már egyetlen fillér nélkül elvették a szinte kizárólag városi pénzből épült tűzoltólaktanyát" - említette egyebek mellett, kérdezve: "elvárható-e, hogy a nem kormánypártiak is lelkesedjenek és 40-50 éve szokásos módon támogassanak valamit, ami rossz és káros az őket megválasztó polgároknak?".

Hangsúlyozta továbbá, hogy véletlen sem arról szavaztak, akar-e Szoboszló járási székhely lenni:

"Ez ugyanis már régen eldőlt, a júniusban elfogadott törvény tartalmazza: a járás székhelye Hajdúszoboszló. Ettől eltérni csak egy újabb törvény elfogadásával lehetne. Ez nem valamiféle kegy a városnak, úgy is fogalmazhatnánk: ez jár nekünk! Hajdúszoboszló a megye egyik legjelentősebb települése, idegenforgalma például nagyobb, mint Debrecené, de gazdasági stabilitása is felülmúlja! Ha már járási rendszert alakítanak ki, akkor Hajdúszoboszló járási székhely lesz, ebben én biztos vagyok" - szögezte le, s idézte a törvényből, mi vonatkozik arra az esetre, ha a polgármester nem írja alá a helyiségek térítésmentes átadásáról szóló megállapodást. „Abban az esetben a megyei kormányhivatal 2012. november 15-ig egyoldalúan, határozattal létrehozza a megállapodást, illetve határozattal dönt a megállapodásban nem rendezett kérdésekről.”

Korrekt megállapodás

Örvendi László fideszes önkormányzati képviselő szerint értelmetlen térítést követelni, hiszen annak idején az önkormányzatok is ingyen kapták meg az állami tulajdonban lévő épületeket. Szerinte logikus, hogy a feladatokkal és az azt végző dolgozókkal az épület is kikerül az önkormányzat tulajdonából. Utalt az előterjesztésnek azon részletére, amely szerint a kormányhivatallal korrekt megállapodás jött létre. Akkor miért a kard ki kard, a csörtető ellenzéki alapállás! Sosem lesz vége a háborúságnak, ha a polgármester mindig azt fogja emlegetni, hogy az állam erőszakkal vette el a tulajdont! A békés együttműködés híve vagyok - kommentálta az előbbieket Örvendi László kormánypárti politikus.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában