Helyi közélet

2012.10.02. 11:20

Elküldték? Ne adja fel!

Debrecen - Kifogástalan hozzáálással legalábbis minimalizálhatjuk a "lapátra tételünket" - így a szakember.

Debrecen - Kifogástalan hozzáálással legalábbis minimalizálhatjuk a "lapátra tételünket" - így a szakember.A gazdasági válság egyik szomorú velejárója a munkanélküliség gyors növekedése. Érdemes tehát mindent megtennünk annak érdekében, hogy megtartsuk állásunkat, és ne mi legyünk a leépítés áldozatai!

Többet kell tenni

Ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben hosszú távra biztosítsuk állásunkat, még többet kell megtennünk munkahelyünkön, mint azelőtt. "Bármely munkakörben dolgozunk is, fontos, hogy hozzáállásunk kifogástalan legyen, képesek legyünk feladatainkra összpontosítani, hiszen így kisebb eséllyel esik ránk a választás a leépítés során" - mondja Dobár Attila, a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Sok esetben vagy csoportos-elbocsátásra kényszerülnek a vezetők, vagy kénytelenek csökkenteni a munkatársak bérét. Így ha elmaradnak a prémiumok vagy kevesebb pénzért kell elvégeznünk az adott feladatot, ez nem a legmegfelelőbb időszak nemtetszésünk kifejezésére. Sajnos fizetésemelésről szintén kevesekkel tárgyalnak főnökeik, bérünk emelkedése most inkább álomszerű, mint reális elvárás.

Ideges a főnök

A kritikus gazdasági időszakban főnökeink a megszokottnál idegesebbek lehetnek. A leépítéstől való rettegés miatt a feszültség a munkatársak között is felerősödhet, így hozzájuk is nagyobb türelemmel forduljunk. Fontos, hogy elhiggyük, ha jól végezzük feladatainkat, netán néha még egy kevés túlórát is vállalunk, nagy valószínűséggel nem tőlünk válik meg a cég. Előfordulhat, hogy a már megtörtént elbocsátásoknak köszönhetően kevesebb munkaerő áll a vállalat rendelkezésére, így ránk is nagyobb teher hárul. Gondoljunk erre, mint átmeneti nehézségre, mely idővel megoldódhat.

HBN

 

Képal.: A hazai álláskeresők fele már semmilyen ellátásban nem részesül Fotó:

 

Ha végül mégis tőlünk... (keret)

 

Ha minden erőfeszítésünk ellenére mégis tőlünk kíván megválni a cég, az első kétségbeesést érdemes pozitív hozzáállással oldani. A kudarcélményt fel kell váltania a hitnek, hogy rövidesen újra munkába állhatunk. Mivel azonban sajnos kevesebb állás közül válogathatunk, érdemes lejjebb adni elvárásainkból a munkakört és a fizetési igényt illetően is. Ha szorult helyzetbe kerülünk, és a cél, hogy minél előbb újra dolgozzunk, el kell fogadnunk a kevésbé kecsegtető állásajánlatot is. A rövid határidő miatt az átképzés, a tanulás általában nem jelent megoldást, inkább érdemes felmérni, hogy mely cégeknél keresnek a végzettségünknek megfelelő munkaerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában