Helyi közélet

2012.09.10. 12:24

Ötödik éve őrzik hagyományainkat a Szivárványosok

Hajnalig tartó vigassággal ünnepelte megalakulásának öt éves jubileumát a Hajdúdorogi Szivárvány Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja augusztus 31-én a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény díszudvarán, ahol a környékbeli civil szervezetek társszereplésével több órás gála műsorral kedveskedtek a népzene és népi táncok szerelmeseinek.

Hajnalig tartó vigassággal ünnepelte megalakulásának öt éves jubileumát a Hajdúdorogi Szivárvány Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja augusztus 31-én a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény díszudvarán, ahol a környékbeli civil szervezetek társszereplésével több órás gála műsorral kedveskedtek a népzene és népi táncok szerelmeseinek.

A jeles eseményt Csige Tamás polgármester úr nyitotta meg, kifejtve azt a nézetét, mely szerint a táncnak alapvető létjogosultsága van egy társadalom életében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a hagyományainkhoz való ragaszkodásunk, a népi táncok felelevenítésére és továbbadására való vágyunk. A centenárium évében különösen fontosnak tartja ezt, és örömére szolgál, hogy a város kulturális életében hiánypótló jelleggel működik és közreműködik az egyesület.

Kocsis Imréné Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetség Hajdú-Bihar megyei elnöke, köszöntőjében mi egyebet is kívánhatott volna a szervezet működéséhez, mint töretlen jó kedélyt és energiát a következő 5, 10 és 15 évben. A tevékenységük elismeréseként díszoklevelet adott át az egyesületnek és Nagy Gizella szakmai vezetőnek a szövetség nevében.

A rendezvény alaphangulatát Bistey Attila a Bocskai István Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőjének konferansza tette színesebbé és emlékezetessé, aki műsorblokkok között sziporkázva mutatta be a vendégcsoportok produkcióit és a hajdúdorogi szivárványosokhoz fűződő szakmai kapcsolataikat. Természetesen a házigazdák igen eredményes múltjával is megismertette a nagyérdeműt, kezdve a tánccsoport 2007. szeptember 12-i megalakulásukkal, a fél évvel későbbi első fellépésük elsöprő sikeréig, vagy a fennállásuk második esztendejében történő hivatalos bejegyzésükig. Örömmel osztotta meg a hallgatósággal azt is, hogy számos országos találkozón és megmérettetésen megfordultak az évek során, ahonnan nagyon szép elismeréseket gyűjtöttek be.

Az ünnepélyről nem hiányozhattak a már oly sokszor látott, tökéletesre csiszolt koreográfiák, melyek mellé a 2012-es esztendőben megtanult Ajaki leánytánccal és a Szoboszlói Csárdással lepték meg a közönséget. A pár hónapja alakult férfikaruk gyimesi csángó katonanótákkal készült, Rácz Miklósné pedig elszavalta a már védjegyüké vált Táncos lábú nagyik című verset Majzik Ilonától. Egyéni dalos produkciókban sem volt hiány, hiszen Balogh Miklós a kállai kettőssel és hajdúsági népdalokkal nyitotta szólista pályafutását, Lelesz Miklós szólóénekével a magyar népdal pajzán oldalát világította meg, míg Revák-Jaczkó Fruzsina széki dallamokkal, Kalapos Jánosné és Kiss Antalné Judit pedig dalcsokrokkal mutatkozott be.

A meghívottak is derekasan kitettek magukért, előadásaikkal a tetőfokig emelték a hangulatot, melyhez jelentősen hozzájárult a Csűrdöngölő Népzenei Együttes pazar játéka. Színpadra léptek a Hajdúnánási Nefelejcs Asszonykórus matrónái, a Kabai Őszirózsa Hagyományőrző Egyesület tagjai, valamint a Komádi „Aranykor” Városi Nyugdíjas Klub, akik dunántúli táncjátékkal léptek fel. A Debreceni Népi Együttes különleges repertoárral érkezett, tőlük nagyiváni és feketelaki táncokat láthattak a népi táncok kedvelői. Rábaközi dallamokat hozott magával Takács Györgyné Ida, aki hatszoros büszke tulajdonosa az Év Dalosa címnek. A Nagyecsedi Árvalányhaj Hagyományőrző Egyesület szatmári táncokkal lopta be magát a megjelentek szívébe, ráadásul szakmai vezetőjük, Szántó Sándor Nagy Gizellát is megforgatta a parketten. Az alkalom szülte formáció nagy sikert aratott a nézőtéren ülők körében, ezért a táncosok reményüket fejezték ki, hogy a jövőben keresnek még alkalmat az ismétlésre.

A programcsokor zenés – táncos vacsorával és beszélgetéssel zárult, ahol Megyesi Tibor húzta a talp alá valót, így nem meglepő, hogy a virradatig tartó mulatságról senki sem távozott rossz szájízzel.

A szervezők ezúton szeretnék megköszönni minden lelkes támogató segítségét, amiért hozzájárultak ahhoz, hogy a település apraja-nagyjával méltóképpen emlékezhessenek meg a számukra oly fontos örömnapról.

 

Mosolygó Marietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában