Helyi közélet

2012.09.06. 16:23

Naponta egy centimétert apadt a víz Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Mindig a kiszáradás fenyegeti az erdőspusztai tavakat, ha kevés a csapadék.

Hajdú-Bihar - Mindig a kiszáradás fenyegeti az erdőspusztai tavakat, ha kevés a csapadék.

Naponta egy centimétert apadt a víz (szerda estéig) a hetek óta tartó kánikulában az erdőspusztai tavakban - mondta el korábban dr. Veres Ferenc a megyei horgász szövetség ügyvezető elnöke. Hozzátette, annál többet nem tudtak tenni, hogy motorcsónakkal járva „szellőztették” a vizet és mészhidrát kiszórásával igyekeztek megelőzni az algásodást. A területre engedélyt váltóknak pedig lehetőséget adtak a Látóképi tározón, illetve a Keleti főcsatornán való horgászatra is.

A tavak vízellátásáért felelős Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság - mint azt Bara Sándor igazgatótól megtudtuk - hasonlóan tehetetlen a vízszint régen tapasztalt apadásával szemben. Kérdésünkre elmondta, az erdőspuszták tavait a Nyírbéltek, Nyíradony Hajdúhadház vonalig terjedő nyírségi vízgyűjtő területre hullott csapadék látja el utánpótlással, ám idén nagyon kevés eső esett ezen a területen. Érdekességként megemlítette, ugyanakkor száz év távlatában 2012. eddig eltelt időszaka a többihez viszonyítva időarányosan, csak a 17. a legkevesebb csapadékot hozó esztendők sorában. A visszatérő problémán a Civaqua program megvalósítása segíthetne.

HBN-ÉP

 

Mivel nem volt belvíz, és a csapadékgyűjtő területekről sem érkezett utánpótlás a Fancsikai tavakba, július közepén a megyei horgász szövetség úgy döntött, hogy az odaszóló éves területi engedéllyel a Látóképi tározóban is lehet horgászni október végéig. tovább »

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában