Helyi közélet

2012.08.01. 15:16

Aláírásgyűjtésbe fogtak a zeneiskoláért Ladányban

Püspökladány - Valószínűleg újabb költségmegtakarítási módot kell keresni a tagintézmény vezetőinek.

Püspökladány - Valószínűleg újabb költségmegtakarítási módot kell keresni a tagintézmény vezetőinek.Szerda kora reggel szülők egy csoportja izgatottan várakozott a püspökladányi városháza előtt, hogy átadják a polgármesternek a helyi zeneiskola átszervezése ellen tiltakozásként gyűjtött ezerkétszáz aláírást tartalmazó ívet. Az átszervezés gondolata azért vetődött fel, mert a ladányi többcélú oktatási intézmény az elmúlt két évben mintegy 70 millió forint tartozást halmozott fel. A képviselő-testület a város tartalékainak felhasználásával várhatóan kiegyenlíti a többcélú oktatási intézmény tartozásait, ezt azonban decemberig pótolni kell. Ezért szükségesek a takarékossági lépések az intézményegyüttes részéről. Erre a tagintézmények vezetői egy nyolc pontból álló tervet dolgoztak ki. Ebben szerepel a Csenki Imre Művészeti Iskola átköltöztetése a Petőfi iskola második emeletére.

- Bevallom, minket is meglepett a ladányiak hozzáállása, hiszen mondhatom, kivétel nélkül mindenkit felháborított az átszervezésnek még csak a lehetősége is – mondta Pintérné Baranyai Ildikó, az aláírásgyűjtésben segédkező egyik szülő.

Polgármesteri támogatás

Reggel fél nyolc után keresték fel a szülők Püspökladány polgármesterét, Dombi Imrénét, aki szívélyesen fogadta az ív átadására készülőket. Miután végighallgatta a szülői aggodalmakat és átolvasta az aláírások mellé csatolt petíciót, nyomban a támogatásáról biztosította a szülőket, illetve jelezte, hogy szívesen aláírja az ívet, mivel ő sem ért egyet a zeneiskola átszervezésével. Mint kiderült, a polgármester sem támogatja a művészeti iskola költöztetését.

Jogilag is aggályos

Mindamellett, hogy az átszervezés nehezen kivitelezhető és költséges, valószínűleg nem járna akkora kiadás csökkenéssel sem, hogy megérje a kényszerköltözés. Ezzel kapcsolatban Pató Józsefné, a többcélú intézmény megbízott vezetője is elmondta, hogy folyik a költségszámítás, amely valószínűleg ezt erősíti majd meg. A szülői közösség az aláírások egy másolt példányát ezt követően Pató Józsefnének is átnyújtotta.

Időközben az is nyilvánvalóvá vált, hogy jogilag is aggályos a zeneiskola átszervezése. Jogászok vizsgálják a működésképtelenség határán álló intézményegyüttes átszervezésének lehetőségét. Pató Józsefné emellett hozzátette, hogy amennyiben jogilag lehetőség is nyílna a művészeti iskola átszervezésére, félő, hogy az új helyen és formában az intézmény nem felelne meg a minősítő követelményeknek. Ezért várhatóan a tagintézmények vezetőinek más lehetőséget kell majd találniuk a költségcsökkentésre.

HBN–MI

 

Keresik a felelőst

Az idő azonban sürget, a feszültség pedig kézzel tapintható Püspökladányban, mivel bár belső átvilágítást rendelt el Dombi Imréné polgármester az adósság felhalmozódásának tisztázására, a helyiek joggal keresik a kialakult helyzet felelőseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában