Helyi közélet

2012.07.27. 17:16

Szorosabb kapcsolat szomszédunkkal

Debrecen - A logisztika, a turizmus és az élelmiszeripar területén lát együttműködési és befektetési lehetőséget Debrecen és környéke, illetve Ukrajna között Yurii Mushka, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki pénteken délután tárgyalt a megyszékhelyen dr. Papp László alpolgármesterrel és Herdon Istvánnal, a XANGA cégcsoport vezetőjével.

Debrecen - A logisztika, a turizmus és az élelmiszeripar területén lát együttműködési és befektetési lehetőséget Debrecen és környéke, illetve Ukrajna között Yurii Mushka, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki pénteken délután tárgyalt a megyszékhelyen dr. Papp László alpolgármesterrel és Herdon Istvánnal, a XANGA cégcsoport vezetőjével.

A kapcsolatok előmozdítására szeptember végén egy turisztikai fórumot tartanak, melyre ukrajnai utazási irodák, cégek képviselőit várják.

Gyógyvízért, technológiáért jöhetnek

 A kelet felé nyitás ezúttal Ukrajna irányába történhet.  Elsősorban gyógy- és egészségturisztikai szolgáltatásaink érdekelhetik ukrán szomszédainkat, akik cserébe utazási, illetve infrastrukturális területen kínálhatnak számunkra vonzó lehetőségeket – derült ki Yurii Mushka, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Papp László alpolgármester közös, a Régi Városházán pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Az esemény után a nagykövet a Határ úti ipari park meglátogatására indult.

A Yurii Mushka vezette delegáció az Ukrán-Magyar Üzleti Klub és a XANGA cégcsoport meghívására érkezett Debrecenbe, azért, hogy feltérképezzék az Ukrajna és Debrecen közötti együttműködési és befektetési lehetőségeket.

Három célterület

Debrecen légikikötője, autópálya-kapcsolata és vasúti csomópontja révén Kelet-Magyarország logisztikai központjává válhat. A város kiemelten kezeli az egészségturizmus ügyét, amelyhez megfelelő szállodai kapacitásokkal, gyógyvízzel és kórházi háttérrel rendelkezik. Élelmiszeriparunknak pedig a nagy, fizetőképes és jó minőségű termékeket igénylő ukrán piac jelenthet komoly üzleti potenciált – sorolta Papp László gazdaságfejlesztésért és városstratégiáért felelős alpolgármester. 

– Nem használjuk ki a közvetlen szomszédságunkból adódó lehetőségeinket – jegyezte meg vendége. – Minket érdekelnek a magyar mezőgazdaságban alkalmazott korszerű technológiák, nálunk pedig az infrastrukturális fejlettség jár előrébb, köszönhetően nem utolsósorban a nemrég megrendezett futball eb-nek. Utóbbi hátteret jelenthet ipari parkok további kialakításához, melyhez évek óta tanácsokat kapunk magyar partnerektől.

A kapcsolatok előmozdításában számítanak a már működő Ukrán-Magyar Üzleti Klubra, mely kidolgozná a stratégiai lépéseket, illetve a következő két hónapban előkészít egy Hajdúszoboszló vagy Debrecen helyszínnel tervezett turisztikai fórumot.

Ipari parkok

Az ipari parkok kölcsönös fejlesztésében, vállalkozások mindkét irányba történő betelepülésében rejlő potenciált hangsúlyozta Herdon István, a XANGA cégcsoport vezetője. Utalt arra, hogy ha valamely ukrán cég az EU fele szeretne terjeszkedni, akkor Magyarország erre lehetőséget kínálhat, de arra is lehet igény, hogy magyar cégek, vagy már a debreceni ipari parkokba települt vállalkozások menjenek tovább kelet felé.

Egy lehetséges ukrajnai repülőjáratról érdeklődő újságírói kérdésre Yurii Mushka azt válaszolta: ez következmény, ha lesznek rá emberek, akkor lesz járat is, először azonban meg kell ismertetni az ukránokkal Debrecent, Hajdúszoboszlót; ez most a fő feladat. Papp László hozzátette: értékeink bemutatása, az érdeklődés felkeltése a mi dolgunk.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában