Helyi közélet

2012.07.07. 13:24

Olvasói levél: A buszsofőr is ember!

Debrecen - Szombat déli 12 óra 38 perc, 30-as busz tele, Wesselényi utcáig 14 perc, nagyon meleg van, a buszban nincs bekapcsolva a légkondicionáló berendezés, ablakok nyitva, csak úgy surran be a nagy meleg rajtuk, de legalább mozog a levegő!

Debrecen - Szombat déli 12 óra 38 perc, 30-as busz tele, Wesselényi utcáig 14 perc, nagyon meleg van, a buszban nincs bekapcsolva a légkondicionáló berendezés, ablakok nyitva, csak úgy surran be a nagy meleg rajtuk, de legalább mozog a levegő!Utasként a buszsofőr mögötti ülésről láttam, hallottam az alábbiakat 14 perc leforgása alatt.

Felszállás után röviddel egy hölgy lépett a sofőrhöz, és kérte kapcsolja be a légkondicionálót, mert nagyon meleg van. A sofőr nagyon tisztességesen válaszolt, hogy nem teheti, mert csak a DKV központ utasítására kapcsolhatja be, úgy mondta kb. 30 fokos meleg esetén szokták kötelezően előírni. Megnéztem vele együtt a sofőr előtti hőmérőt, 29,7 fokot mutatott.

Kb. 8 perc múlva a megjelent a sofőr feje feletti GPS képernyőn, hogy be kell kapcsolni a légkondicionálót, amelyet a központból szóló telefonos utasítás is megerősített, ezt lehetett hallani az utastérben is. Ezt a sofőr azonnal meg is tette.

A sofőr elmondta, hogy minden ablakot be kellene zárni ahhoz, hogy a légkondicionáló érezhetően jól működjön, és keveset fogyasszon. Hogy ki fogja ezt megtenni rejtély, mert a menetidőt neki tartania kell, nem szállhat ki a vezetőülésből, hogy egyenként bezárja az oldalsó és felső ablakokat, az utasok jogos morgolódása közepette.

Leszállásomkor csak annyit mondott még, hogy utasként én csak kb. 20 percig „élveztem” a nagy meleget, de ő a teljes munkaidejét, 10 órát is ebben a hőségben tölti.

Ez a záró mondata döbbentett rá arra, hogy a felelősségteljes munkájának a körülményeit, amellyel az utasok életét is védi, a DKV központban lévő hőmérő határozza meg és a mindenáron való költségcsökkentés a munkáltató részéről.

Tisztelt DKV vezetők, szíveskedjenek csak egy ilyen meleg műszakot átvenni a buszsofőröktől, és remélhetőleg Önöknek is megváltozik a véleményük. Mert a buszsofőrnek kellene akkor bekapcsolnia a légkondicionálót, amikor arra neki és az utasoknak is szüksége van, és nem a központi légkondicionált irodai dolgozó utasítására!

Mert a buszsofőr is ember!

Tanulság kedves utastársaim, hogy ha nincs bekapcsolva a légkondicionáló a buszban, ne szidják a buszsofőrt, mert arról nem ő tehet.

 

Nemes Ágnes

Debrecen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában