Helyi közélet

2012.07.06. 10:22

Napszemüveg: Ha már hordjuk, legyen jó!

Debrecen - Ha nem véd a napszemüveg, akkor károsíthat is: csak divatból ne elégedjünk meg egyszerű sötétített lencsével.

Debrecen - Ha nem véd a napszemüveg, akkor károsíthat is: csak divatból ne elégedjünk meg egyszerű sötétített lencsével.

Napszemüveget leginkább divatból hordunk, nem minden esetben szükségszerű - szögezte le elöljáróban dr. Komár Tímea, a DE OEC szemész szakorvosa. - A szem rendelkezik olyan törőközegekkel, melyek megszűrik a beérkező napsugarakat, tehát természetes védelemmel van ellátva. Vannak olyan betegségek vagy műtéti beavatkozások, amik miatt szükségessé válhat a napszemüveg viselése; erről a kezelőorvos minden esetben tájékoztatja páciensét. Ilyen probléma lehet például, amikor szürkehályog miatt eltávolítják a szemlencsét, és annak pótlása nem történik meg. Igaz, ma már szinte minden esetben pótolják azt modern, jó minőségű műanyag lencse beültetésével, mely UV-szűrőt is tartalmaz. Javasolhat a szemorvos napszemüveg viselést egyes szemészeti gyulladások esetében, speciális színűt egyes fajta színtévesztéseknél, pigmenthiányos állapotban (albinismus), a szivárványhártya veleszületett, vagy szerzett hiányánál, vagy a illetve néhány látóhártyát érintő degenerációs betegségnél is.

Üveg mögött

Persze nem baj, ha tetszik nekünk a napszemüveg és egészséges szem mellett is szeretjük hordani, dr. Komár Tímea azonban néhány alapvető szabály betartására int.

- Azt szoktam mondani, hogy ahogy az ablaküveg mögött sem barnulunk le, egy közönséges üveglencséjű szemüveg már önmagában is védelmet jelent. Ha azonban színezett üvegű gyógy- vagy napszemüveget hordunk, fontos, hogy az zárványmentes legyen! Ezek az apró egyenetlenségek ugyanis prizmaként viselkednek, és védelem helyett felerősítik a beérkező sugarakat. Egy optikus meg tudja mondani, megfelelő minőségű-e a szemüvegünk. Legalább ilyen fontos, hogy amennyiben műanyag az alapanyaga, akkor UV-szűrővel legyen ellátva a napszemüveg, mert ha az nincs rajta, akkor álbiztonságot jelent. A pupilla ugyanis kitágul a közönséges sötétített műanyag lencse mögött és még több sugárzás jut a szembe - figyelmeztet a szakember. - Sajnos, nincs jele annak, hogy rossz a napszemüvegünk, nem fáj a szem vagy nem pirosodik be. De ha tartósan ilyet hordunk, akkor felléphet a szaruhártyán enyhe felszíni gyulladás vagy felgyorsulhat egy esetleges szürkehályog kifejlődése. Sejttenyészeteken végzett kutatásokból tudjuk, hogy a hosszan tartó, erős napsugárzás károsíthatja a látóhártya egyes sejtjeit is.

Inkább kalapot

A szakorvos úgy véli, a méregdrága napszemüvegek esetén legtöbbször a márkát kell megfizetni, ezek nem feltétlenül tudnak többet, mint amit egy olcsó, de megfelelő UV-szűrővel ellátott terméknek tudnia kell. Azt is megjegyezte, hogy a napszemüveg csak a szemből jövő napsugarak ellen hatásos, valójában többet ér egy széles karimájú szalmakalap, napernyő, vagy egy baseball-sapka; ezek a felülről, oldalról érkező fényt is árnyékolják. S a szemüvegnek és a fejfedőnek is van egy hiúsági haszna: kímélve a szemet a hunyorgástól, késleltethetik az apró mimikai ráncok kialakulását.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában