Helyi közélet

2012.07.29. 10:28

Legyen több állat a ház körül

Debrecen - Októbertől az önkormányzat nem korlátozhatja a háztáji állattartást.

Debrecen - Októbertől az önkormányzat nem korlátozhatja a háztáji állattartást.

„A kormány minden lehető lépésével támogatni szeretné az állattenyésztés és növénytermelés egyensúlyának helyreállítását”. Ez a mondat is szerepel a Naplóhoz címzett válaszban. Arról kérdeztük ugyanis a Vidékfejlesztési Minisztériumot, mi az oka, hogy október 1-jétől mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható.

Eredetileg egy hajdúszoboszlói levélíró panaszával kezdtünk foglalkozni, akit a szomszédja jelentett fel, mert néhány sertést nevel a családi "kamrának", holott a fürdőváros adott utcájában a helyi rendelet értelmében tilos sertést tartani.

Mint megtudtuk, a panasz októbertől okafogyottá válik, mert az önkormányzatoknak – egy törvénymódosítás nyomán – hatályon kívül kell helyezni a helyi korlátozó rendeleteket.

A korlátozás fékezte

Pénteki számunkban Debrecen jegyzőjét, dr. Szekeres Antalt idéztük, aki szerint „magasabb szintű jogszabályok továbbra is megfelelő módon szabályozzák a mezőgazdasági haszonállatok tartásának körülményeit, így azok október 1-je után sem lesznek a jelenleginél kevésbé szigorúak.”

A Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott levélben viszont azt olvassuk, hogy … a Nemzeti Vidékstratégia ösztönzi a korábbi falusi állattartás hagyományainak felélesztését, a mezőgazdasági munka szerepének erősödését, a háztáji állattartás növelését, és minden támogatást megad ahhoz, hogy a vidék népességmegtartó ereje növekedjen. Az október 1-jétől hatályos intézkedéstől remélhető, hogy a jelenleginél többen tartanak majd haszonállatot”.

Végiggondolva, ebből az következik, hogy a korlátozás fékezte a háztáji állattartást, Szekeres Antal pedig azt mondja, nem lesz a jelenleginél kevésbé szigorú…

Márton Attila országgyűlési képviselő (Fidesz, hajdúszoboszlói lakos) szerint a törvényi szabályozás nem jelenti azt, hogy az önkormányzatoknak ne lennének ezzel kapcsolatban feladataik. De várjuk meg a végrehajtási rendeletet! – fogalmazott, hozzátéve: az állattartás gyarapítása kapcsán elsősorban a falusi környezetre kell gondolni, illetve, ahol ennek kiemelt hagyománya van.

Említésünkre, hogy Szoboszló fürdőváros jellege miatt sajátos problémák adódhatnak, úgy reagált: az érintett városrészekben meg kell találni az összhangot az érdekcsoportok között.

Lehet módosítani

Örvendi László szintén országgyűlési képviselő (Fidesz és hajdúszoboszlói lakos) előre bocsátotta, hogy méltánytalan a túlzott korlátozás, amikor a megélhetési körülmények egyre nehezebbek. Máris nő a takarmányboltok forgalma, tehát egyre többen tartanak otthon állatokat – mondta. Szerinte a hangsúlyt az előírásoknak megfelelő tartásra kell helyezni, és akkor nincs terjengő trágyaszag, s vele legyek özöne. Tudomása szerint egyes falusi polgármesterekre nyomást gyakoroltak tehetősebb helyi ipari, kereskedelmi stb. vállalkozók (akiket zavart az istállószag), hogy korlátozzák a tartást. Ilyen többé nem lehet, és ez helyes – mondta, elismerve, hogy egy nagyvárosban, vagy üdülőhelyen adódhatnak valódi problémák, de, ha kell, lehet módosítani a törvényen.

HBN-SZK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában