Helyi közélet

2012.07.03. 09:28

Hajdú-Bihar megyei kábítószerhelyzet

Debrecen - A kollégistákra is fokozottan érdemes odafigyelni a kábítószerek tekintetében.

Debrecen - A kollégistákra is fokozottan érdemes odafigyelni a kábítószerek tekintetében.Az országos drogfogyasztás elterjedtségét tekintve a cívisváros és környéke közepesen fertőzöttnek mondható a Debreceni Kábítószeregyeztető Fórum (KEF) szerint. Nem meglepő módon – mint azt a múlt évi tevékenységükről írt, a debreceni közgyűlés által a napokban elfogadott szakmai beszámoló elején leszögezik – elsősorban a marihuána, az amfetamin-származékok és a designer drogok „mennek”, az opiát- és kokainfogyasztás jelentősen az országos átlag alatt van. Kiemelkedő viszont a nyugtatók visszaélésszerű, valamint több szer egyidejű használata, ami az idősebbekre is jellemző.

Szubkultúrák része

A Fórum a napi tapasztalatokból kiindulva a legveszélyeztetettebb rétegeknek az iskolából kimaradókat, a csellengőket, a problémás családok gyerekeit tartja és azokat, akik közvetlen hozzátartozói között szenvedélybeteget találni. A középiskolások esetében a kollégistákra és a naponta ingázókra különösen érdemes odafigyelni. Gyakori a drogfogyasztás az állami neveltek, a romák és bizonyos zenei szubkultúrák ((drum and base, rock, house, techno, punk) rajongói között.

A KEF arra is rámutat, hogy Debrecenben a közterületeken elsősorban a Darabos és Bethlen utcák környékén, a Honvéd utcai régi birkózó csarnok mögötti területen, a Bajcsy-Zsilinszky és Simonffy utcákon, a belvárosi Jászai Mari téren, a Nagyállomásnál, a Kartács utcai erdőrészen, valamint az éjjel nyitva tartó kocsmáknál, szórakozóhelyeknél jellemző a drogfogyasztás.

Már hatodikban is

A KEF beszámolója szerint a drogok kipróbálása házibulik, iskolai események, osztálykirándulások, kollégiumi rendezvények alkalmával történik. A legáltalánosabb persze az ivás, minek kapcsán egyre jellemzőbb a vedelés, amikor az italfogyasztás kifejezetten a berúgás jegyében folyik. Elgondolkodtató, hogy az ital az általános iskolásoknál is probléma. Már a 6. osztályos gyerekek körében is tapasztalják, hogy esetenként az iskolai klubdélutánra be tudnak csempészni alkoholt, illetve eldicsekednek, hogy házibulikon ittak, ihattak.

A fiatalok a marihuánát ártalmatlan, természetes anyagnak tekintik, nem is tartják igazán kábítószernek, és mivel széles körben elterjedt, ezért használata nem tűnik számukra normaszegésnek. A „fű” az egyéb anyagok használóinál is mind kedveltebb.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában