Helyi közélet

2012.07.10. 15:35

Életet mentettek a Hajdú-Bihar Megyei ifjúsági vöröskeresztesek

Balatonudvari, 2012.július 9. – Sikeres újraélesztésben segédkezett a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának két Hajdú-Bihar megyei önkéntese vasárnap, a Balatonudvari- Fövenyes strandon.

Balatonudvari, 2012.július 9. – Sikeres újraélesztésben segédkezett a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának két Hajdú-Bihar megyei önkéntese vasárnap, a Balatonudvari- Fövenyes strandon. A képzett elsősegélynyújtók a szolgálat kezdete óta több mint ezer esetben látták el szakszerűen a strandolók sérüléseit, ebből tizenhárom esetben volt szükség mentőhívásra.

 

Vasárnap a Balatonudvari- Fövenyes strandon rosszul lett és elmerült a vízben egy nő. A kimentett hölgy nem mutatott életjeleket, ezért megkezdték újraélesztését. A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának egyik önkéntese azonnal értesítette az Országos Mentőszolgálatot. A mentők kiérkezéséig egy ajkai házi orvos, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa és a vöröskereszt másik önkéntese felváltva végezték az újraélesztést, ami szerencsére sikeres volt. Ezt követően a kiérkező mentősök stabilizálták a nő állapotát és mentőhelikopterrel kórházba szállították.

 

„Bármely okból, akár vízi baleset kapcsán bekövetkezett szívmegállás esetén is elmondható, hogy az életben maradás egyetlen esélyét a lehetőleg azonnal, de legkésőbb 4-5 percen belül megkezdett, szakszerű újraélesztés jelenti. Tekintettel arra a szomorú tényre, hogy Magyarországon csak a lakosság kis részének van tudása és bátorsága a segítségnyújtáshoz, nagyon fontos eredmény a képzett elsősegélynyújtók Balaton-parti hálózatának megteremtése.” – nyilatkozta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

 

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat június 29-i indulása óta, több mint ezer sérülést láttak el szakszerűen a képzett elsősegélynyújtók, tizenhárom esetben volt szükség mentőhívásra. Jellemzően kisebb horzsolások, rovarcsípések és kagyló okozta vágás miatt kérték a vöröskeresztes elsősegélynyújtók segítségét a strandolók, de gyakoriak a sportsérülések is.

 

Háttér

 

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. Szervezetünknek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottunk le, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatunk képzett önkéntesei pedig 2007 óta több mint 16 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában