Helyi közélet

2012.07.16. 11:51

Drágább lesz a kenyér Hajdú-Biharban is

Debrecen - A francia és az amerikai tőzsdéken megugrott a gabona ára, nálunk is emelkedik.

Debrecen - A francia és az amerikai tőzsdéken megugrott a gabona ára, nálunk is emelkedik.Átlagos mennyiségű, ám kiváló minőségű búzát aratnak e napokban a hazai szántókon, mégis, a liszt árának jelentős emelkedése várható - tudtuk meg Lakatos Zoltántól, a Hajdú-Gabona Zrt. vezérigazgatójától. A hírek szerint a világpiaci áremelkedést az USA-ban tapasztalható szárazság okozza, s ez befolyásolja a hazai üzletet is.

A malomipar tavasszal még arra számított, hogy tonnánként körülbel 50-52 ezer forintért vásárolhat búzát, ám a tavalyi termés ára már júniusban 60 ezer forintra emelkedett, az új búza pedig történelmi magasságú árral, 50-52 ezer forinttal indult. Mostanra azonban elszabadult, s ez nagyon jól jön a termesztőknek. Ugyanakkor számítani kell rá, hogy maga után vonja a liszt, következésképpen a malomipari termékek, későb a kenyér árának emelkedését is. A mértéket most 15 százalék körülire tehetjük, de az ármozgások beláthatatlanok - értesültünk Lakatos Zoltántól. Úgy tippeli, hogy a liszt árának kilónkénti 10-12 forintos emelkedése személyenként havonta átlagosan 100 forint többletkiadás lehet.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában