Helyi közélet

2012.07.30. 16:35

Debreceni közgyűlés - Hatályon kívül helyezték a fenntartóváltásról szóló döntést.

Debrecen - A miniszterváltás is közrejátszott a Dienes középiskola fenntartói joga átadásának meghiúsulásában – derült ki a debreceni képviselőtestület hétfő délutáni ülésén, melyen ütemes tempóban, 45 perc alatt „fogyasztották el” a városatyák a 8 előterjesztést.

Debrecen - A miniszterváltás is közrejátszott a Dienes középiskola fenntartói joga átadásának meghiúsulásában – derült ki a debreceni képviselőtestület hétfő délutáni ülésén, melyen ütemes tempóban, 45 perc alatt „fogyasztották el” a városatyák a 8 előterjesztést.

Bár az előzetes minisztériumi egyeztetések alapján úgy tűnt, nem lesz akadálya a Dienest a Debreceni Egyetem működtetésébe adni, az egyébként időközben vezetőváltáson átesett Emberi Erőforrások Minisztériuma mégsem járult hozzá – mondta el Kósa Lajos, megválaszolva Ágoston Tibor (Jobbik) azon kérdését, nem derülhett volna-e ki a többhónapos folyamat során, hogy nem fog sikerülni a fenntartói jog átadása.

– Az EMMI nem engedélyezte az átalakítást, mert a gyakorló iskola kritériumainak a Dienes nem felel meg, illetve azért, mert január elsejtől megváltozik ezen intézmények finanszírozása, és a hátralévő fél évre már nem látta értelmét a módosításnak – magyarázta a polgármester utalva rá, hogy az új jogszabályok ismeretében újra átgondolják a fenntartóváltás lehetőségét.

Speciális, főzőkonyhával rendelkező óvodára vonatkozó, napi 512 forintos díjszabást alakított ki a közgyűlés a Boldogfalva Óvoda kapcsán. Mint a polgármester elmondta, a szülők ragaszkodtak a magasabb összeget igénylő, de magasabb színvonalú étkeztetéshez.

Speciális étkezés speciális díjért

Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) érdeklődésére, hogy a Dienes középiskola magasabb vezetői posztjára kiírt pályázat érvénytelenítését vissza lehetne-e vonni és annak egyetlen jelöltjét (a mostani igazgatót) a feladattal megbízni, Kósa Lajos polgármester azt válaszolta: minden ilyen eljárás csak jogszerűtlenül lenne végrehajtható. A debreceni közgyűlés hétfő délutáni ülésén az intézmény átadásáról szóló határozat hatályon kívül helyezésével együtt új pályázat kiírásáról is döntöttek a képviselők.

A jobb ellátásért

Nem szerencsés 512 forintos napi étkezési díjat meghatározni, amikor a város óvodáiban egyébként 324 forintos normál, illetve 427 forintos diétás és a sportolói díj van érvényben – mondta Szathmári Károly (MSZP) a Boldogfalva Óvodát érintő javaslat kapcsán. Kósa Lajos polgármester válaszában kifejtette: korábban, amíg alapítványi működtetésű volt az intézmény, ez az 512 forintos összeg volt érvényben és a szülők maguk kérlemezték, hogy maradhasson meg a speciális étkezést biztosító magasabb ellátási szint, ennek érdekében hajlandóak továbbra is az eddigi díjat fizetni. Az önkormányzat egy új kategória, a „főzőkonyhával rendelkező óvodákra” vonatkozó díjszabás kialakításával tudott eleget tenni a kérésnek. Szathmári Károly azon felvetésére, hogy az óvodába újan belépő mintegy 100 gyermek szülei bizonyára nem voltak a kérelmezők között, a polgármester azt válaszolta: amikor oda jelentkeztek, tudták, mennyibe kerül ott az étkezés.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában