Helyi közélet

2012.07.05. 10:10

Csökkenőben a motoros balesetek megyénkben

Debrecen - A balesetek száma csökkenében, de azért számítani kell a rendőri ellenőrzésekre.

Debrecen - A balesetek száma csökkenében, de azért számítani kell a rendőri ellenőrzésekre.Vasárnapig fokozottan ellenőrzik a rendőrök a motorosokat nem csak Hajdú-Biharban, hanem országszerte. Kelemen Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy az utóbbi három évben jól érezhetően csökkent a motorosokat érintő balesetek száma: míg 2009-ben 72 történt, addig tavaly „csak” 53. A három év leforgása alatt összesen bekövetkezett 2827 balesetből 86-ot okozott motorkerékpáros, 104-et segédmotoros. A 190 baleset 47 százaléka a helytelen sebességválasztásból adódott, míg 21 százalékban az irányváltoztatásra, a haladás és kanyarodás szabályainak megsértésére lehetett visszavezetni a bajt. Míg 2009-ben öten hunytak el motorbalesetben (négy járművezető és egy utas), addig 2011-ben egy személy vesztette életét.

Közúti razzia

Idén június végéig 333 személyi sérüléses baleset történt a megye közútjain, ezek közül 21-et okoztak motorosok. A túlzott sebesség a balesetek 37 százalékában játszott kulcsszerepet – közölte a hadnagy, hozzátéve, hogy halálos kimenetelű motorbaleset 2012-ben eddig nem következett be.

A szóvivő szavai szerint Hajdú-Biharben a csökkenő tendencia ellenére kiemelt figyelmet fordítanak e célcsoportra, hiszen az országos adatokat vizsgálva 2001-ben részvételükkel 974 baleset történt, míg 2011-ben 1402 ilyen esetet regisztráltak. Az akció azért is különösen fontos, mert nyáron értelemszerűen még több a motoros az utakon. A hétfőn kezdődött akció célja elsősorban a durva szabályszegések elkövetőinek lefülelése, a jogosítvány, a bukósisak, a személyszállításra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése, a sebességmérés, valamint a szondáztatás.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában