Helyi közélet

2012.07.19. 14:15

Bartókosok a Campuson

Debrecen - Létezik-e szerte a világban olyan város, ahol a zene ilyen mennyiségben és minőségben koncentrálódik négy napra! Ahol három földrész énekesei versenyeznek a legjobb kórusnak kijáró megbecsülésért, s ahol tízezres tömegeket megmozgató zenekarok ontják a muzsikát egy-időben?

Debrecen - Létezik-e szerte a világban olyan város, ahol a zene ilyen mennyiségben és minőségben koncentrálódik négy napra! Ahol három földrész énekesei versenyeznek a legjobb kórusnak kijáró megbecsülésért, s ahol tízezres tömegeket megmozgató zenekarok ontják a muzsikát egy-időben?

Juhász György, a Napló levelezési fóruma, az agora tagja fogalmazta így a kérdést szerdán délután, hozzátéve: Hatalmas lehetőség kínálkozik a zene mindenhatóságának bizonyítására, csak nem kell e rendezvényeket szigorúan szétválasztani! Ha rajtam múlna, a kórusfesztivál résztvevőinek korlátlan és ingyenes bejárást biztosítanék a Campus-ra.

Nos, a Napló közvetítése nyomán a két rendezvény szervezői igent mondtak az ötletére! A XXV. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny énekesei ingyen látogathatják a Campus Fesztivált. Ha valamelyik capmusozónak támad kedve kórusmuzsikát hallgatni, azt a verseny nagy részében (mint bárki más) ingyen megteheti, ám a kölcsönöség jegyében a belépőhöz kötött döntőn is részt vehetnek - annyian, ahány szabad hely marad a Kölcsey Központ koncerttermében.

E lehetőségekről a két rendezvényért felelős vezetők - Bódor Edit és Miklósvölgyi Péter - néhány perc alatt döntöttek, az ötletadó Juhász Györgynek pedig mindeketten ingyenes belépést ajánlottak fel a június 25-29. között zajló fesztiválokra.

HBN

Tisztelt Agorások!

 

Július 25-29 között nagy napokat él át Debrecen.

Ezen időszak alatt lesz a XXV. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és a Campus Fesztivál is. Ilyen nagyságú városban mint Debrecen, egy időben nem szoktak ilyen nagy volumenű rendezvényeket „egymásra-szervezni”, mert félő, hogy a látogatottság sínyli meg ezt a figyelmetlenséget.

Hogy ez akarva vagy akaratlanul alakult így, azt nem tudom, tartok tőle hogy ez csak a véletlenek összjátéka… De milyen jó!!!

Mert hogy ez egy elképesztően nagyszerű lehetőség, mondhatni: egyedülálló! Létezik-e szerte a világban olyan város, ahol a ZENE ilyen mennyiségben és minőségben koncentrálódik 4 napra, ahol 3 földrész énekesei versenyeznek a legjobb kórusnak kijáró megbecsülésért, ahol tízezres tömegeket megmozgató zenekarok ontják a muzsikát – egy-időben?

Nemigen!

Hatalmas lehetőség kínálkozik a ZENE MINDENHATÓSÁGÁNAK bizonyítására, csak nem kell e rendezvényeket szigorúan szétválasztani!

Ha rajtam múlna, a kórus-fesztivál résztvevőinek (kb. 1000 fő az USA-tól Oroszországig, Indonéziától Kanadáig, Belgiumtól Ukrajnáig stb.) korlátlan és ingyenes bejárást biztosítanék a Campus-ra. Biztos vagyok benne, hogy a kórustagok élnének a lehetőséggel, és – akár olyan jam-session-szerűen – énekükkel hálálnák meg ezt a figyelmességet, miközben népszerűsítenék Verdi vagy Petrovics Emil művei által a kórusban éneklés nagyszerűségét!

Messzi földre vinnék a város és a fesztiválok hírét, s kellő marketinggel hírértékké nőné ki magát egyedülállóságával Debrecen, amely város tetteivel igazolja nagy ívű tanítónk bölcs óhaját, miszerint: LEGYEN A ZENE MINDENKIÉ!

Hát legyen az, s ezzel Debrecen teremtsen egy új formátumú, egyedi fesztivál-hétvégét…

 

Tisztelettel: Juhász György, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában