Helyi közélet

2012.07.11. 14:04

Aratás: eseményszámba ment

Hajdú-Bihar - „Sokat arattam a nyáron, / keveset háltam az ágyon”. Így kezdődik egy szép magyar népdal, amely kifejezi azt az erőfeszítést, amit ez a munka megkívánt. Mivel a magyar társadalom sokáig paraszti jellegű volt, az aratás az egyik, ha nem a legnagyobb eseménynek számított a mezőgazdaság világában.

Hajdú-Bihar - „Sokat arattam a nyáron, / keveset háltam az ágyon”. Így kezdődik egy szép magyar népdal, amely kifejezi azt az erőfeszítést, amit ez a munka megkívánt. Mivel a magyar társadalom sokáig paraszti jellegű volt, az aratás az egyik, ha nem a legnagyobb eseménynek számított a mezőgazdaság világában. Gazdák, béresek egyaránt nagyon várták, mert a legtöbb házban addigra elfogyott a múlt évi termés, sokan nehezen tartottak ki az újig. Éppen ezért nem a munka nehezségét nézték, hanem a gyümölcsét. Egyik-másik aratócsapat olykor dalolva látott feladatához. Mert a munka bizony hősies helytállást követelt! A nyár legtöbbször akkor is forró volt, pirkadatkor kellett az első kaszavágást megejteni, a kévét tartó kötelet harmatosan lehetett megkötni. De már hét-nyolc óra körül hétágról sütütt a nap, árnyék sehol, legfeljebb a fordulónál, egy pillanatra. A forró nap miatt a kaszások kalappal, sapkával, a marokszedők – lévén nők – a fejükön kendővel dolgoztak. A hűsítő víz valahol egy fa alatt vagy ásott helyen volt elrejtve, de bizony annak a hőfoka dél felé már inkább langyos volt. A kalász szúrt, irritálta az izzadt testrészt, pláne ha bekerült a ruha alá. Nemhiába tartotta a néphit, amit egy másik népdal így fejez ki: "Könnyebb száz lányt megcsókolni, mint egy hosszú rendet vágni."

A magyar mezőgazdaság gépesítése lassan haladt, csak az 1960-as évek végén gyorsult fel. A termelőszövetkezetek ugyanis – néhány kivételtől eltekintve – nehezen álltak lábra. De az 1960/70-es évek fordulójától kezdve általánossá vált a gépi aratás. Ez a munkamódszer veszített ugyan romantikájából, de eredményessége kétségtelennek bizonyzult. Ma már kevesen vannak, akik kezükben kaszával olyan teljesítmányt tudnának nyújtani, mint apáik, nagyapáik. Viszont egyre tökéletesebb gépek végzik helyettük a munkát. Mára megváltozott a mezőgazdaság világa. Valaha az aratás országos eseménynek számított, a sajtó rendszeresen beszámolt a terméskilátásokról, a kiemelkedő eredményekről, az emberek helytállásáról. Ma kevesebb szó esik minderről, pedig kenyerünkről van szó! HBN-BE

 

Címkék#aratás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában