Helyi közélet

2012.07.11. 18:05

A gyorsuló infláció miatt egyre távolabb a kamatcsökkentés

Budapest – „Az MNB által nemrég ismertetett inflációs jelentés jövőre 3,5% inflációs célt tűzött ki, ami már önmagában magasabb a jegybank 3%-os középtávú céljánál.

Budapest – „Az MNB által nemrég ismertetett inflációs jelentés jövőre 3,5% inflációs célt tűzött ki, ami már önmagában magasabb a jegybank 3%-os középtávú céljánál. Ugyanakkor a fogyasztói árak jelenlegi, vártnál nagyobb mértékű emelkedése, valamint a kormány napokban napvilágot látott jövedéki adó emelési terve a fogyasztói árak emelkedését még tovább gyorsíthatja. Így nemcsak a 2013-as inflációs cél elérése, de - ami ennél jóval lényegesebb -, a jegybanki alapkamat csökkentésének lehetősége is egyre távolabb kerül. Így a jelenlegi, viszonylag magas kamatkörnyezet, valamint a továbbra is magas kockázatok miatt leginkább a pénzpiaci eszközök ajánlottak befektetési szempontból” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. „A fogyasztói árak jelenlegi emelkedésében kettős hatás érvényesült. Egyrészt a  gyenge gazdasági növekedés miatt a csökkenő kereslet mérsékli az inflációt, főként az üzemanyagárak növekedését. Másrészt idehaza az idei jövedéki adó emelések hatására dráguló szeszesitalok és dohánytermékek gyorsítják az inflációt” - tette hozzá.

Címkék#infláció
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában