Helyi közélet

2012.07.04. 09:52

A fogyasztóvédők fokozottan figyelnek a hőség idején

Magyarország, Hajdú-Bihar - A nagy melegre való tekintettel még éberebben óvják a fogyasztók jogait és egészségét.

Magyarország, Hajdú-Bihar - A nagy melegre való tekintettel még éberebben óvják a fogyasztók jogait és egészségét.A főszezon és a rekkenő hőség beköszöntével virágkorukat élik a strandok, wellness hotelek és szórakozóhelyek, a feltöltődni vágyók mellett azonban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kitüntetett figyelmét sem kerülhetik el ezek az intézmények.

Vizsgálatok sora

"Az idegenforgalmi vizsgálatok keretében augusztus 24-ig legkevesebb hetvenkét esetben vizsgáljuk a kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatban felvetődő fogyasztóvédelmi problémákat, különös tekintettel a fürdővendégek által közkedvelt vízpartokra, strandokra, zenés-táncos szórakozóhelyekre, fesztiválokra és vendéglátó egységekre." - tudtuk meg Barcsa Lajostól, Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőjétől. "Az elmúlt időszakban tizenkilenc alkalommal végeztünk ellenőrzést, ebből három esetben találtunk hiányosságokat, amelyek jegyzőkönyvbe kerültek. Ezek közé tartozik a szűkmérésből eredő többletszámolás, az ár feltüntetésének kifogásolhatósága, illetve a csomagolóanyag belemérése az áru tömegébe."

Még alaposabban

A fentiek mellett további előírásokra is nagy hangsúlyt kell fektetni a vendéglátó egységeknek. A főszezonban érdemes alaposabban odafigyelni olyan alapvető kötelezettségekre, mint a nyugta- és számlaadás, a nyitvatartási idő feltüntetése és a vásárlók esetleges panaszainak előírásszerű kezelése. Abban az esetben, ha a végösszeg magában foglalja a felszolgálás díját, erről kötelező tájékoztatni a vásárlót. A felügyelőség ebben az időszakban a szokásosnál is alaposabban vizsgálja a vásárlók megkárosítására irányuló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának betartását, illetve fokozott figyelmet fordít a fiatalkorúak alkohollal és dohányáruval való kiszolgálásának ellenőrzésére. Nem bújhatnak ki a fogyasztóvédelmi előírások betartása alól a személytaxi szolgáltatások sem. A kánikulára való tekintettel a fogyasztói egészségvédelem is fontos szemponttá válik. A főszezonban esedékes ellenőrzések a naptejek, napozókrémek forgalmazására és címkézésére is kiterjednek. Laboratóriumi körülmények között vizsgálják a termékek összetevőit, illetve azt, hogy fényvédő tulajdonságuk megfelel-e a terméken feltüntetett értéknek.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában