Helyi közélet

2012.06.04. 11:20

Nőtt a kéttanús esküvők száma - Kevesebben kötnek házasságot

Hajdú-Bihar - A közelmúlt kedves mozzanataként egy elhivatott Loki-drukker pár a Loki-Haladás bajnoki meccsen tette még emlékezetesebbé a kézfogója dátumát a kezdő rúgás elvégzésével.

Hajdú-Bihar - A közelmúlt kedves mozzanataként egy elhivatott Loki-drukker pár a Loki-Haladás bajnoki meccsen tette még emlékezetesebbé a kézfogója dátumát a kezdő rúgás elvégzésével. Ez a lehetőség szinte megismételhetetlen - noha ismerve a piros-fehéreket tudjuk, ők képesek erre -, így a fiatal párok beérik olyan különlegességekkel is, mint egy városházától távolabb eső helyszín, kastély, vagy éppen a család otthonának romantikus kertje. Debrecenben ugyan még mindig a hivatalban esküdnek a legtöbben, 2000 óta több, mint duplájára, 19-ről 52 nőtt a külső helyszíneken rendezett szertartások száma – tájékoztatott Dr. Halasiné dr. Győri Lívia, a debreceni polgármesteri hivatal okmányosztályának vezetője. Noha a fényképezkedés idejére igen gyakori az ingázás: a hajdúvárosokból a megyeszékhelyre, onnan pedig vidéki helyszínekre utaznak a párok, a szabadtéri szertartások viszont leginkább otthon zajlanak, de volt már, hogy a boldog eskü a zeleméri csonkatoronynál történt meg. A böszörményiek ifjú házasai között vannak, akik a Hajdúsági Múzeum és a helyi főiskola díszudvarára szervezik a nagy eseményt, a nánásiak pedig a szép, parkosított fürdőjükbe.

Több a kéttanús

Megnövekedett az utóbbi időben az úgynevezett kéttanús esküvők száma ténylegesen csak kettő résztvevővel, illetve maximum 10-11 fővel, akik elférnek az anyakönyvvezető szobájában. Ilyenkor nincs költség, esetleg egy szép borító a házassági anyakönyvi kivonathoz, amely kettőezer forintból kijön – mondta Szolnoki Lászlóné, a hajdúböszörmény polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője. Valószínűleg ez összefügg az egyre nehezedő megélhetéssel, mert nemcsak idősebb, kismama-, vagy elvált menyasszonyok esküdnek így, mint ahogyan régen volt divat, hanem egyre többen mások is. Hajdúböszörményben és Berettyóújfaluban 2011. márciusától önkormányzati rendelet szabályozza a lehetőségét a házasságkötések munkaidőn túl és házasságkötő termen kívüli tartásának szabályait. A korábbi gyakorlattal ellentétben így lehetőség nyílik a házasulandóknak megválasztani az esküvő helyszínét. Újfaluban ha házasságkötő termen kívül szeretnék kimondani az igent, annak 250 ezer forint a díja, ha munkaidő után történik az esemény, ennek 16 ezer. Változás, hogy ez utóbbi miatt a kis létszámú esküvők áttevődnek a munkaidőre.

Kedvet csinálnak

Az országos tendencia, miszerint csökken a házasságkötések száma, megyénk településein is megfigyelhető, ezért az önkormányzatok igyekeznek kedvet csinálni a házassághoz. Több település olcsóbb telkeket kínál, leginkább utcanyitások következtében, Hajdúnánáson például 29 darab belterületi telekre pályázhatnak a közművesítés árán az ifjú párok. Az első lakáshoz jutók támogatása Hajdúdorogon 100 ezer forint, Berettyóújfaluban 100 és 300 ezer forint között van.

– Ez egyedülállók esetében kamatmentes kölcsön, házasok esetében vissza nem térítendő támogatás. Ha a támogatás folyósítását követően házasságot köt az egyedülálló, kölcsöne vissza nem térítendő támogatássá változik – tájékoztatott Kovács Lászlóné igazgatási irodavezető. Az ezeröt fő lakta Bihartordán 10-12 éve nincs építkezés. Pedig szimbolikus áron, öt forintért kínált közművesített telkeket a bihartordai önkormányzat azoknak a családoknak, akik vállalják, hogy három éven belül építkeznek és öt évig a faluban élnek. Még az iszapkatasztrófa kapcsán jött az ötlet, hogy ingyentelket ajánlanak a fedél nélkül maradt családoknak. Jelenleg mintegy húsz közművesített, ötforintos telek vár gazdára az ezer lelkes bihari faluban. Korábban ugyanennyi telket ajánlott fel a családalapításra készülődők számára az önkormányzat, iletve az első lakáshoz jutó kedvezmény, maximálisan 200 ezer forintig, is igényelhető a településen. HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában