Helyi közélet

2012.06.26. 13:36

Hajdú-bihari rendőrök országos droghálózatot számoltak fel

Hajdú-Bihar - Egy éves felderítő munkával összesen 6 ültetvényen, csaknem 1300 marihuána tövet találtak meg a más megyékbeli kollágákkal és a TEK-kel közösen szervezett akciókban a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai.

Hajdú-Bihar - Egy éves felderítő munkával összesen 6 ültetvényen, csaknem 1300 marihuána tövet találtak meg a más megyékbeli kollágákkal és a TEK-kel közösen szervezett akciókban a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai.

Erről dr. Hamza József alezredes, a felderítő osztály vezetője számolt be keddi sajtótájékoztatójukon.

 

Országos hálózatú drogbandát számolt fel a rendőrség

Debrecen, 2012. június 26., kedd (MTI) - Huszonegy embert elfogtak és több tízmillió forint értékű kendernövényt, marihuánát, valamint ezek termesztésére, illetve előállítására alkalmas eszközt foglalt le a rendőrség az ország több pontján az elmúlt egy évben - jelentette be Hamza József, a nyomozást vezető Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési osztályának vezetője kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.  

Az őrnagy tájékoztatása szerint az első ültetvényt Debrecen belvárosában találták, majd onnan kiindulva jutottak el előbb a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertbe és Sámsonkertbe, később pedig Budapestre, Győrbe, továbbá a Pest megyei Csemőre és Bugyira. Hozzátette: az ültetvényeken talált 1300 tő kendernövény és az eszközpark havi 70-80 kilogramm marihuána előállítását tette lehetővé, mintegy 100 millió forint értékben. Miután tavaly májusban felszámolták a három hajdú-bihari ültetvényt - ahol 560 tő növényt foglaltak le, és hét embert vettek őrizetbe -, megkezdték a nyomozást a hálózatot finanszírozó vezetők után - részletezte. Hamza József elmondta: a termesztéshez használatos milliós értékű berendezésekről kiderült, hogy mind egy budapesti kertészeti boltból származnak. A bolton keresztül jutottak el előbb Győrbe - ott egy házaspárt fogtak el, és 80 tő növényt találtak -, majd a két Pest megyei településre. Csemőn egy tanyán bukkantak az ültetvényre, ott egy olyan férfit is őrizetbe vettek, akinek már meg kellett volna kezdenie szabadságvesztése letöltését hasonló cselekmények miatt - közölte az osztályvezető. Bugyin, szintén egy tanyán, hasonló módszerekkel és méretekben folyó termesztés nyomaira bukkantak - mondta Hamza József, hozzátéve, hogy több akció során segítségükre volt a Terrorelhárítási Központ is. A fővárosi boltról szólva megjegyezte, hogy ügyfélkörük szinte kizárólag kendernövény-termesztőkből állt, eszközeiket Hollandiából szerezték be, és foglalkoztak "tanácsadással" is, sőt, a "kiemelt ügyfelek" még kábítószert is kaphattak. A rendőrség 18 embert helyezett előzetes letartóztatásba, hárman vannak házi őrizetben. Az ügyészség összevontan kezeli ügyüket.

MTI

 

 

A rendőrség közleménye

Dr. Hamza József r. őrnagy osztályvezető adott tájékoztatást. A történet egy tavalyi esettel kezdődött / Marihuána ültetvény egy debreceni lakásban VIDEÓVAL (Hajdú-Bihar) 2011.05.28. szombat 09:52 c. közleményünk / és utána kezdett el bonyolódni. 2011. 05. 24-én Debrecen, Püspöki Palotában /lakás/ a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Felderítő Osztályának munkatársai előzetes bűnügyi információk alapján tartottak rajtaütést, ahol 320 tő indiai vadkender / marihuána/ növényt foglaltak le, és 3 férfit vettek őrizetbe.

Ezt követően augusztusban Sámsonkertben és Bocskaikertben is felszámoltak két ültetvényt, ahonnan 2kg leszüretelt marihuána és 260 tő növény került lefoglalásra, és 5 személy lett elfogva.

Ezen a szálon tovább dolgoztak a felderítők, és előtérbe került egy Budapest, XIII. kerületi öntözéstechnikai, kertészeti üzlet, hiszen a cég marihuána termesztéshez alkalmas eszközöket adott el a hajdú-bihari elkövetőknek. 2012. áprilisában Győrben a helyi rendőrök segítségével lefoglaltak egy panellakásból 80 tő növényt, és 2 személyt fogtak el.

Az öntözéstechnikai cég tulajdonosáról és alkalmazottjáról menet közben kiderült, hogy indiai vadkender palántákat is adtak el a gyanúsítottaknak és további személyeknek is, így elfogásra kerültek, majd a felderítők bezáratták a budapesti üzletet.

Ey Cegléd melletti tanyán, Csemőn volt a következő rajtaütés, ahol június 08-án a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály a Hortobágy Akció Osztály munkatársaival közösen szervezett akcióban 3 személyt fogtak el /szülőket és egy 14 éves gyermeket/, akik közül a körözött apa előzetes letartóztatásra került, továbbá több, mint 1 millió forint készpénzt, és 300 tő növényt foglaltak le.

Június 09-én délben – a bűncselekmény jellegére és a körülményekre tekintettel – Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya és a Terrorelhárítási Központ /TEK/ műveleti egysége, egy közösen szervezett akció keretében, Debrecen Tesco áruház parkolójában elfogták azt a büntetett előéletű, 1,5 éve börtönből szabadult 41 éves férfit, aki pénzelte a felderített ültetvények létrehozását, működését.

Az utolsó realizálás a pest megyei Bugyi nevezetű településen történt, egy 4 fős családnál /apa, anya, 2 és 5 éves gyermek/, ahol ugyancsak a TEK műveleti egységével közös akció keretében, a családfő elfogásra került. Ezen a helyszínen 280 tő növény és 200gramm leszüretelt marihuána, valamint közel 1 millió forint készpénz lett lefoglalva. Ezzel egy időben, Debrecenben további 3 férfi lett elfogva.

 

Az elmúlt egy évben tehát a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának munkatársai, összesen:

- 6 ültetvényt számoltak fel, 1240 tő indiai vadkender növényt /3 havonta szüretelve, alkalmanként kb. 70-80kg, és több, mint 200 millió forint értékű marihuánának felelne meg ez a mennyiség/,

-2,2kg leszüretelt marihuánát,

-10 millió forint értékben a termesztéshez szükséges eszközöket,

-valamint a több tízmillió forint értékű budapesti üzlet árukészletét,

-2 millió forint készpénzt foglaltak le

-és 18 /20-42 év közötti férfi/ személyt fogtak el és helyeztették őket előzetes letartóztatásba.

 

A Hajdú Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton köszöni a Terrorelhárítási Központ, a Győr-Moson-Sopron és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságok munkatársainak az elkövetők elfogásában nyújtott  segítő együttműködésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában