Helyi közélet

2012.06.23. 09:13

Elhunyt Lipták András kémikus, az MTA rendes tagja

A szénhidrátkémia nemzetközileg elismert kutatójának, Lipták András akadémikus egyetemi tanárnak halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar tudományos életet. Tevékenységével fél évszázadon át hazánk szellemi felemelkedésén munkálkodott fáradhatatlanul.

A szénhidrátkémia nemzetközileg elismert kutatójának, Lipták András akadémikus egyetemi tanárnak halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar tudományos életet. Tevékenységével fél évszázadon át hazánk szellemi felemelkedésén munkálkodott fáradhatatlanul.Lipták András 1935. november 6-án Székelyen született. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, 1961-ben pedig kitüntetéssel végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karának vegyész szakán. Ezt követően Bognár Rezső akadémikus munkatársaként egy életre szóló barátságot kötött a szerves vegyületek kémiájával. Munkássága a szénhidrátok területére koncentrálódott, egyetemi doktori értekezésének témája is e vegyületcsaládhoz kapcsolódott. 1967-ben a molekuláris szemléletű biológiaoktatást bevezetve Nánási Pál professzorral megalapította a Biokémiai Tanszéket.

1974-ben a kémiai tudomány kandidátusa, 1983-ban pedig doktora lett. 1984-ben a KLTE Biokémiai Tanszékére egyetemi tanári kinevezést kapott, azt 1988-1996 között tanszékvezetőként irányította. Az irányításával folyó eredményes szénhidrátkémiai kutatások támogatására az MTA tanszéki kutatócsoportot létesített, melynek munkáját 2005-ig irányította. Ezután a Szénhidrátkémiai Kutatócsoport a Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszékére került, s Lipták András akadémikus professzor emeritusként segítette a munkát. Kimagasló tudományos teljesítményének elismeréseként az MTA 1990-ben levelező tagjává, 1998-ban pedig rendes tagjává választotta. Nemzetközileg is elismert tudományos munkája és iskolateremtő oktatói tevékenysége mellett sikeres egyetemi vezető (dékánhelyettes, rektorhelyettes, majd rektor) volt és széleskörű tudományszervezői tevékenységet is folytatott. Elnöke volt az MTA Kémiai Osztályának. Az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) alelnökeként, majd elnökeként végzett áldozatos munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt 20 évben hazánkban jól átlátható, demokratikusan és pénzkímélő módon működő és etikusan gazdálkodó kutatás-finanszírozási rendszer alakult ki.

Pályafutása során számos rangos hazai és nemzetközi elismerésben részesült: többek között megkapta a Zemplén Géza-díjat, a Szent-Györgyi Albert-díjat, a Széchenyi-díjat, tagjává választotta az Európai Akadémia. Elnyerte a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat, díszdoktorává fogadta a Nagyváradi Egyetem. Érdemei elismeréseképpen az önkormányzat 1999-ben Hatvani-díjjal, 2001-ben Debrecen Város Díszpolgára címmel tüntette ki.

 

Debrecenben a Bognár Rezső akadémikus által örökül hagyott „Zemplén-iskolában” Lipták András áldozatos munkájának köszönhetően kutatók generációi a felfedezés örömeit is megélhették a gyógyszerkutatásban. Mérhetetlen tudása, önzetlen segítsége, jóindulata és igaz embersége hiányozni fog mindannyiunknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában