Helyi közélet

2012.06.23. 18:00

Debreceni diákok energiatudatosabbak

Budapest, Debrecen - A jövőbeni biztonságos, költséghatékony és fenntartható energiagazdálkodás megvalósításához külső beavatkozás szükséges.

Budapest, Debrecen - A jövőbeni biztonságos, költséghatékony és fenntartható energiagazdálkodás megvalósításához külső beavatkozás szükséges.A Debreceni Egyetem építész hallgatója, Komár István nyerte a Magyar Energia Hivatal Takarékoskodj a Föld energiájával! hallgatói tervpályázat első díját. A másik helyen is a cívisvárosi intézmény hallgatói, Serestyén Tamás és Jani Sándor Gábor végeztek. A pályázatra az ország legjelentősebb építészképző felsőoktatási intézményeiből érkeztek pályaművek. A zsűri 3 tervet díjazott pénzjutalommal. Az eredményhirdetésre a Magyar Energia Hivatal székházában került sor kedden.

A pályázók feladata egy szabadon választott meglévő lakóépület fenntartható felújításának-bővítésének, vagy egy új építésű lakó épület ökologikus szemléletű építészeti és épületszerkezeti tervezése volt. A beérkezett pályaműveket egy 7 fős építészekből és gépészekből álló szakmai zsűri bírálta el.

Ez a jövő

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke szerint a jövőbeni biztonságos, költséghatékony és fenntartható energiagazdálkodás megvalósításához külső beavatkozás szükséges. Különösen olyan hatékony intézkedésekre kell koncentrálni, amelyekkel gyorsan és gazdaságosan tudunk sikereket felmutatni. Az építészek kezében számos olyan eszköz van, melyekkel hosszútávon biztosíthatják az épületek energiahatékonyságát. Ez azért nagyon fontos, mert Magyarországon az építés és épületfenntartás alapterületre vetített energiaigénye 60 százalékkal haladja meg az EU régi tagországainak átlagát, és az éves belföldi energiafelhasználás 40 százalékát képviseli, emelte ki az elnök.

A fiatalok nyitottak

Becker Gábor, egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki karának dékánja elmondta, tapasztalata szerint a fiatalok nyitottak, és érzékenyek az ökologikus építészet iránt. Ma már mindenhol a tananyag részét képezi az energiatudatos gondolkodás az építészképzésben. Nagyon fontos, hogy a tervező tanárok, konzulensek segítsék kibontakozni ezeket az építészhallgatókat, és lelkesedésüket megfelelő tudással egészítsék ki.

A Magyar Energia Hivatal örül, hogy a felnövekvő építészgeneráció fogékony az energia- és környezettudatos építészeti megoldások iránt, hiszen céljuk, hogy felhívják a figyelmet a természeti környezetünk építőipari túlterhelésére és az energiatakarékosságra.

 

Díjazottak

1. díj Komár István, Debreceni Egyetem Műszaki Kar

2. díj Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor, Debreceni Egyetem Műszaki Kar

3. díj Danyi Tibor Zoltán Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar

 

Zsűri

elnök: Horváth Péter, Magyar Energia Hivatal elnöke

társelnök: Dr. habil Becker Gábor PhD, DLA okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, BME Építészmérnöki Kar dékánja.

tagok:

Ertsey Attila okl. építészmérnök, Magyar Építész Kamara alelnöke

Varga Tamás DLA okl. építészmérnök, BME Építészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese

Dr. Kontra Jenő okl. gépészmérnök, BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára

Dr. Magyar Zoltán okl. gépészmérnök, PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, egyetemi docens

Prof. Dr. Varga Mihály okl. gépészmérnök, NYME, FMK, Gépészeti és Mechatronikai Intézet, intézetigazgató egyetemi tanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában