Helyi közélet

2012.05.29. 17:58

Több mint egymiliárdos kárt okoztak tavaly a bűnelkövetők Debrecenben

Debrecen. A két évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma a debreceni rendőrkapitányság adatai szerint.

Debrecen. A két évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma a debreceni rendőrkapitányság adatai szerint. A kapitánysághoz több kisebb település is tartozik, de a tavaly regisztrált mintegy 12 ezer 500 bűneset 96 százaléka a 210 ezer lakosú cívisváros közigazgatási területén történt (számainkban nem szerepel egy tízezer rendbeli, a közbiztonságot nem veszélyeztető, de a statisztikákat nagyban torzító, gazdasági titok megsértése miatti sorozat).

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők a debreceni rendőrkapitány 2011-es közbiztonsági beszámolójáról is szavaznak. Az előterjesztésből sok egyéb mellett kiderül: a múlt évi bűnesetekkel összesen 1,3 milliárd forint kár keletkezett, melynek mindössze 6 százaléka (79 millió forintnyi) térült meg. Rossz hír, hogy bár célul tűzték ki a betöréses lopások visszaszorítását, több családi házban (346) és lakásban (655) jártak tolvajok, mint egy évvel korábban. Pedig a nyomozók nem ültek tétlenül: több mint ötven személyt vettek őrizetbe, s nekik köszönhető, hogy a Csapókertben, a Kertvárosban vagy a Kerekestelepen megszűntek az ilyen jellegű bűncselekmények.

Biciklilopások: nincs ellenszer?

Drámai mértékben, 76 százalékkal (373-ról 639-re) növekedett a kerékpárlopások száma tavaly 2010-hez képest a debreceni rendőrkapitányság illetékességi területén. A kapitányságvezető beszámolója szerint számtalan akciót szerveztek emiatt, de magát a jelenséget nem tudják megszüntetni. Tavaly októberben háromfős nyomozócsoport is felállt, s a kisebb eredmények mellett vádemelést javasoltak egy sorozatos pincefeltörésekkel, biciklilopásokkal meggyanúsított férfi, illetve egy félszáz esettel terhelt besurranó ellen. Lopás és bélyeghamisítás bűntett miatt egy debreceni lakossal szemben azért folytatnak eljárást, mert a gyanú szerint az E-on alvállalkozójaként fogyasztásmérő órákat „tekert vissza” ellenszolgáltatás fejében.

A rendőrség az elvárásokhoz igazodva kiemelten kezeli a falfirkálók bűncselekményeit. E téren tavaly tizenkét eljárás indult, melyek körülményeiből kitetszik: a graffitik készítői többnyire jobb módú fiatalok, akiket sokkal inkább az önmegvalósítás vágya vezet, mintsem a károkozás.

Koholmányok

Míg két éve 55 gépkocsi ellopását jelentették, addig tavaly tízzel kevesebbet. Ez utóbbiak közül tizenhatról kiderült: az autó gazdája koholta a feljelentést annak érdekében, hogy megszabaduljon a járműre felvett hiteltől. A fennmaradó bűncselekmények során elsősorban közepes vagy inkább kisebb értékű gépkocsikat loptak el.

A gépjármű-feltörések száma az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent. Tavaly emiatt heten kerültek őrizetbe.

Megemlítendő, hogy az előző évi 118-ról 73-ra esett vissza a karcolásokkal, savazásokkal elkövetett kocsirongálások száma.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában