Helyi közélet

2009.01.08. 07:40

Mutasd a számlád, megmondom…

<p>Mivel a jogalkotónak meggyőződése az, hogy Magyarországon a készpénzfizetés a feketegazdaság egyik legfőbb melegágya, mindenféle furmányos módszerekkel igyekszik kikényszeríteni annak átláthatóbbá tételét.<STRONG> Petneházi Attila jegyzete.</STRONG></p>

Mivel a jogalkotónak meggyőződése az, hogy Magyarországon a készpénzfizetés a feketegazdaság egyik legfőbb melegágya, mindenféle furmányos módszerekkel igyekszik kikényszeríteni annak átláthatóbbá tételét.

Kezdődött azzal, hogy a boltban a vevő is büntethetővé vált, ha nem kért/kapott számlát, aztán jött, hogy küldje be az áfás számlát, nyerhet egymilliót, februártól pedig minden, 250 ezer forintot meghaladó készpénzes kifizetés kizárólag banki átutalással lesz teljesíthető.

Érdekes ellentmondás, hogy miközben a kormánybiztos szerint a készpénzforgalom ilyetén korlátozásával növelhető a pénzügyi biztonság, a független adószakértő úgy gondolja, hogy az új szabály nem visszaszorítani, hanem éppen erősíteni fogja a feketekereskedelmet, s növelni a körbetartozások mértékét.

Természetesen mindkét oldalnak megvannak a maga érvei: az egyik azt mondja, hogy az új szabályozással az eddig adóeltitkoló cégek egy része a tisztesség útjára terelhető, míg a másik szerint a készpénzfizetés korlátozása rontja a vevők és az eladók viszonyát.
Ne feledjük azonban, hogy Magyarországon vagyunk, ahol miközben fent még csak találgatják egy intézkedés várható hatásait, az érintettek lent már régen kitalálták, miként fognak ki a „paragrafuscsinálókon”.

Például úgy, hogy aki eddig egymillióért vásárolt készpénzzel, az a jövőben négyszer 250 ezer forintot fizet, aki pedig eddig számla nélkül olcsóbban javította meg a mosógépet, mint számlával, az inkább ad még egy kis kedvezményt, csak ne kelljen a melót „lepapíroznia”.

Petneházi Attila
E-mail: [email protected]

 Kapcsolódó cikkek:

  • Nyárigumival egész évben Debrecenben?
  • Ki találta ki ezt a hülyeséget?
  • Ki találta ki ezt a hülyeséget?
  • Ingyenes parkolás a Kölcsey alatt?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában